Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Zoektips voor een kamer in Utrecht

Zoeken naar een kamer in Utrecht kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of cool appartement hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Utrecht wat makkelijker wordt.

Meld je direct aan bij:

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Utrecht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar beschikbare kamers bij ons kameraanbod in Utrecht.

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Utrecht

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch gaan de meeste studenten pas in de zomer op zoek naar een kamer in Utrecht. Ruim 30.000 studenten wonen op kamers in Utrecht en er komen elk jaar meer studenten bij. Je hebt dus veel concurrentie. De gouden tip blijft daarom om op tijd te beginnen met zoeken naar een studentenkamer. Zeker in Utrecht! Veel huisbazen beginnen al rond mei met de zoektocht naar nieuwe bewoners. Hoe eerder jij je kamer hebt gevonden, hoe beter dus! Houd er rekening mee dat het juist in de zomermaanden druk is op de kamermarkt, omdat veel eerstejaarsstudenten dan op zoek gaan naar een kamer. Hoe kom je dan in aanraking met de juiste kamer voor jou? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer lees je hieronder.

Inschrijven bij kameraanbieders in Utrecht

Zodra je weet dat je op kamers wilt, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij woningbouwverenigingen. Een woningbouwvereniging speciaal voor studenten in Utreht is bijvoorbeeld SSH. Hoe langer je daar staat ingeschreven, hoe beter. Je hebt dan namelijk voorrang op mensen die zich later dan jij hebben ingeschreven. Er zijn ook organisaties die zonder inschrijftijd werken. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet

Kamernet biedt een groot overzicht van studentenkamers en is een van de grootste kameraanbieders voor Studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht van studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe werkt het? Heel simpel:

1) Je schrijft je in op de website van Kamernet.
2) Je kiest je abonnementsvorm waarmee je kan reageren op kamers.
3) Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en....
4) Wachten op een uitnodiging!

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Om te reageren op kamers moet je een betaald abonnement afsluiten.

Schakel je netwerk in voor een kamer in Utrecht

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is super belangrijk bij het vinden van een kamer! Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Utrecht zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Utrecht voor je op een rij gezet.

Social zoektips voor een kamer in Utrecht

Om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat je op zoek bent naar een kamer in Utrecht, kun je natuurlijk een berichtje plaatsen op al je social media accounts. Zet daar beknopt in wat je ongeveer zoekt en wat je budget is. Wie weet komt er hulp uit onverwachte hoek! Word ook lid van relevante Facebookpagina’s en -groepen om een kamer te vinden in Utrecht. Bij dit soort kamers moet je vaak wel hospiteren, maar hierdoor leer je wel meteen je toekomstige huisgenoten kennen! We zetten de top drie Facebookpagina's om snel een kamer te vinden in Utrecht voor je op een rij:

Tijdelijke kamers in Utrecht

Kan je niet op tijd een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan naar tijdelijke kamers. Wanneer je al in de stad woont is de kans groter dat je via via een kamer vindt, omdat je je midden in het Utrechtse studentenleven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

Tip: als je tijdelijk op een adres woont heeft dit invloed op je studiefinanciering. Meestal kun je je niet inschrijven op het tijdelijke adres. Als je niet op het adres inschreven staat waar je woont heeft dat invloed op je studiefinanciering. Informeer dus eerst goed wat de mogelijkheden zijn en maak goede afspraken met de verhuurder. Kijk voor meer informatie op de pagina verhuizen van DUO.

"Ik zoek een kamer in Utrecht" op een ouderwets prikbord

Het lijkt niet helemaal van nu (of juist wel, oldschool is "in"), maar: spreid je kansen en zet ook ouderwets adverteren op een prikbord in tijdens je zoekproces. Je hebt vast wel eens een briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Utrecht, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning.

Antikraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Utrecht

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand al weer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terechtkomen. Lees hier meer over op onze pagina antikraak in Utrecht.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Utrecht

Staar je niet blind op een kamer in het centrum van Utrecht. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens op het kameraanbod in plaatsen rondom Utrecht, zoals Nieuwegein of de Bilt. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- met uitzicht op de Oude Gracht, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Utrechtse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er ergens een kamer vrijkomt.

Blijf in Utrecht niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Je bent op zoek naar een appartement met uitzicht op het Lepelenburg? Dream big, maar wees ook realistisch. Wees dus niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, dus de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Utrecht altijd leuke dingen te doen zijn.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met jouw beste vriend(in) wonen is superleuk, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in hetzelfde studentenhuis en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen!

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten en schrijf je in op de nieuwsbrief van UtrechtStudentenstad.nl. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuws, bijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.