Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Hoe moet je solliciteren?

Ben je op zoek naar een (bij)baan? Dan is het goed om te weten wat je allemaal kunt verwachten van een sollicitatie. Hoe vind je bijvoorbeeld een leuke vacature en hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Bij sommige bedrijven krijg je een officieel sollicitatiegesprek, maar soms is alleen een kennismakingsgesprek al voldoende. Lees hier wat je kunt verwachten als je gaat solliciteren!

Waar vind je een interessante vacature?

Je gaat natuurlijk eerst op zoek naar een vacature. Vacatures vind je op onze vacature pagina, bij een (studenten)uitzendbureau, online vacaturebank, op LinkedIn, op de website van het bedrijf waar jij graag wilt werken of via via. Zoek je een bijbaan die goed bij je studie past, check dan ook even studiegerelateerdebijbaan.nl.

Als het niet lukt om een leuke vacature te vinden, schakel dan je netwerk in. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een (bij)baan. Bijvoorbeeld als je jouw familie of vrienden spreekt, maar deel ook een berichtje op al je socials. Vermeld daarin waar je ongeveer naar op zoek bent, hoeveel uur je per week kunt werken en waar jij in uitblinkt. Mensen kunnen jou dan ook taggen als ze een leuke vacature voorbij zien komen. Je netwerk is altijd groter dan je denkt en wie weet heeft iemand in jouw netwerk wel een connectie met iemand anders die de perfecte job voor jou heeft!

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Heb je een vacature gevonden die je leuk vindt? Dan wordt het tijd dat je een sollicitatiebrief maakt. Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief is het goed om de website van het bedrijf helemaal door te spitten. Kijk wat hun missie en visie zijn, lees de laatste nieuwsberichten (als die op hun website staan), bekijk goed wat ze precies allemaal doen en check ook even wat voor soort mensen er werken.

Schrijf je brief zo dat je inspeelt op de vacature-eisen en laat zien waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Hoe beter jouw brief en cv aansluiten op de vacature en het bedrijf, hoe groter de kans dat je op sollicitatiegesprek mag komen.

Hoe maak je een cv?

Je cv (curriculum vitae) is eigenlijk een professioneel visitekaartje. Jouw cv geeft in een oogopslag weer wat je kunt en wat je wilt. Hierop staat wat je studeert en welke werkervaring je al hebt. Daarnaast geef je ook je interesses weer en eventuele andere dingen die jou uniek maken. Een goed cv maken is belangrijk! Hoe beter je presentatie is, hoe groter de kans dat je wordt aangenomen. Wil je precies weten wat er allemaal in een cv staat? Check dan ook even onze pagina hoe maak je een goed cv?

Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?

Als je brief en cv in de smaak vallen, word je gevraagd om op gesprek te komen. Denk eraan dat mensen snel een oordeel over je hebben. Kleed je dus netjes en zorg dat je een goede indruk maakt. Maar blijf ook jezelf! Als je er eenmaal werkt moet je namelijk ook jezelf kunnen zijn en niet steeds op je tenen hoeven lopen. Ook heel belangrijk: blijf eerlijk. Een leugen komt zo uit en kan vervelende consequenties hebben. Doe jezelf dus niet beter voor dan je bent, maar laat weten waarom ze jou moeten aannemen. Bereid je ook goed voor. Zorg dat je wat van het bedrijf weet en bereid een paar vragen voor die je aan je gesprekspartners kunt stellen. Dit laat zien dat jij je verdiept hebt in het bedrijf en de functie en wordt vaak heel erg gewaardeerd!

Hoe gaat de contractonderhandeling?

Een contractonderhandeling komt meestal alleen voor bij een fulltimebaan, maar is toch de moeite waard om even toe te lichten. Bij een bijbaan heb je namelijk ook te maken met een lichte vorm van contractonderhandeling als je wilt onderhandelen over je uurloon. Vraag goed om je heen wat medestudenten met een soortgelijke functie verdienen. Dat is een goede richtlijn van wat je ongeveer kunt vragen. Als je via een uitzendbureau gaat werken, dan staat van tevoren je bruto-uurloon al vast. Je kan daar dan niet meer over onderhandelen. Check wel altijd even of je meer dan het wettelijk minimumloon verdient!

Ga je solliciteren voor een fulltimebaan, kijk dan ook hoe het zit met de secundaire arbeidsvoorwaarden. Alleen een hoog salaris is niet alles. Bedenk ook dat als je elke dag 1,5 uur heen en 1,5 uur terug moet reizen, dat je dan per week 15 uur meer aan het 'werk' bent. Misschien kun je dan afspraken maken om af en toe thuis te werken. Ook is het belangrijk om na te gaan wie er opdraait voor de reiskosten. Als jij ver moet reizen naar je werk en dit uit eigen zak moet betalen, is het goed om hier rekening mee te houden bij de salarisonderhandeling.

Kijk ook of er een goede pensioenvoorziening is, of je een telefoon krijgt waar je ook privé mee kunt bellen en of je een auto van de zaak krijgt en hoeveel bijtelling je dan hebt. Tot slot is het belangrijk om na te gaan hoeveel vakantiedagen je krijgt en of er een 13e maand of bonus is. Dit is uiteindelijk allemaal wat waard dus staar je niet blind op alleen een hoog salaris!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.