Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Waarom studeren in Utrecht?

Ben jij van plan om te studeren in Utrecht of ben je er nog niet uit? Logisch dat je twijfelt, je studententijd is immers een belangrijke periode in je leven. We hebben - zo objectief mogelijk - redenen om in Utrecht te studeren op een rij gezet.

Utrecht als echte studentenstad

Utrecht is sinds tientallen jaren een echte studentenstad. Het studentenkarakter van Utrecht is terug te zien in de faciliteiten en initiatieven die gericht zijn op studenten. Zo zijn er een heleboel barretjes en restaurants die als doel hebben om aankomende, studerende én oud studenten een onvergetelijke (studenten)tijd in Utrecht te bezorgen. In tegenstelling tot Amsterdam voel je in Utrecht direct de studentencultuur vanwege het kleinschalige karakter. De Domstad, een andere naam voor Utrecht, is de laatste jaren ook populairder geworden onder 'starters'. Veel oud-studenten blijven na hun studie wonen in Utrecht, waardoor er elk jaar meer succesvolle en hippe horecagelegenheden worden geopend.

Een actief studentenleven in Utrecht

Utrecht staat bekend om de vele gezellige en diverse studentenverenigingen. Zo zijn de bekende studentenverenigingen: USC, Unitas S.R. en C.S. Veritas in Utrecht gehuisvest. Alle  gezelligheidsverenigingen van Utrecht, met én zonder ontgroening, hebben we eerder voor je op een rij gezet. Er zit vast een studentenvereniging bij die bij jou past!

Ken je voldoende mensen in Utrecht of heb je simpelweg geen zin in de verplichtingen die een gezelligheidsvereniging met zich meebrengt? Utrecht biedt ook mogelijkheden voor de sportieve student. Wil jij je studententijd sportief doorbrengen? Kijk dan even in het overzicht met alle sportverenigingen in Utrecht.

Altijd iets te doen in Utrecht

We hadden het al over de hippe horecagelegenheden in Utrecht. Plan naast een tour langs lekkere eet- en borrelgelegenheden eens een dagje cultuur. Dit is zeker de moeite waard, want in Utrecht is er geen gebrek aan leuke bezienswaardigheden. Wil je Utrecht echt ontdekken? Ja, de Dom beklimmen hoort erbij, maar onderneem ook iets originelers. Ervaar een vlaag van de artistieke Utrechtse sfeer tijdens een bezoek aan het Filmfestival of wordt geraakt door de kunstzinnige uitspattingen van het Tweetakt festival. Meer weten? Check dan ook onze top 5 culturele hotspots van Utrecht.

Overtuigd? Kies een leuke studie in Utrecht

Ben je overtuigd om in Utrecht te studeren? De volgende stap is het kiezen van de juiste opleiding. Nieuwsgierig naar de studies die je in Utrecht kunt volgen? Op deze pagina's vind je een makkelijk overzicht van alle hogescholen en universiteiten in Utrecht.

Wil je tijdens je studententijd niks missen van het studentenleven in Utrecht? Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt dan maandelijks handige tips, toffe hotspots, vette evenementen, leuke vacatures en de nieuwste kamers in je mailbox!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Utrecht heeft diverse hogescholen en universiteiten die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Utrecht makkelijk de overstap overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Utrechtse studentenverenigingen? We informeren je graag over alle opties.

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Utrecht Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen in Utrecht

Wil je een hbo-studie in Utrecht volgen? Er zijn verschillende hogescholen met een breed opleidingsaanbod. Welke hogeschool in Utrecht kies jij?

Universiteiten in Utrecht

Ga je studeren aan de Universiteit van Utrecht (UU)? Veel opleidingen van de Universiteit Utrecht worden goed beoordeeld. Aan de Universiteit van Utrecht kun je opleidingen, masters en schakelprogramma's volgen. Je vindt hier alle relevante info over de UU.

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies? En hoe moet je je voorbereiden op een ontgroening?

DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Waarom lid worden van een studentenvereniging?

Twijfel jij nog om lid te worden bij een studentenvereniging? Wij hebben alle voor- en nadelen van lid worden op een rij gezet!

Overstappen van mbo naar hbo

Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.

UIT week

Een week vol aandacht voor de stad, studie en studentenleven: dat staat centraal bij de Utrechtse Introductie Tijd. De UIT is de ideale start als je gaat studeren in Utrecht.

Waarom studeren in Utrecht?

Ben je er niet uit in welke stad je gaat studeren? Misschien is Utrecht de studentenstad voor jou. Sommige studenten twijfelen tussen studeren in Amsterdam of Utrecht. De redenen om te studeren in Utrecht? We hebben ze op een rij gezet.

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.