Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Universiteit voor Humanistiek

De Universiteit voor Humanistiek is gestoeld op de filosofische traditie van het humanisme. Dat betekent dat we altijd uitgaan van de menselijkheid, en dat er veel aandacht is voor het begrijpen van mensen. Daarom krijg je, naast theoretische vakken in psychologie, sociologie en filosofie, ook praktijkvakken zoals gespreksvoering en reflectievaardigheid. De persoonlijke ontwikkeling en de wetenschappelijke kennis maken dat Humanistiekstudenten zich ontplooien tot kritische, creatieve denkers, die de wereld altijd op een nieuwe manier weten te benaderen. 

Bachelor Humanistiek

Is de overheid verantwoordelijk voor het klimaat? Vanaf welke leeftijd mag je zelf bepalen over euthanasie? Hoe bestrijd je structurele discriminatie?  Dit soort uitdagende morele en maatschappelijke vragen staat centraal in de Bachelor Humanistiek. Humanistiek is een interdisciplinaire menswetenschap. Door vanuit meerdere wetenschappelijke disciplines te kijken, leer je complexe problemen in onze samenleving te doorgronden, zodat je er verandering in kunt brengen.

Master Humanistiek

De Master Humanistiek bereidt je voor op de arbeidsmarkt. Hoe gebruik je goed denkwerk in de praktijk? De basis die je hebt ontwikkeld in de Bachelor Humanistiek, of een bachelor in de sociale of geesteswetenschappen, ga je verder verdiepen en leer je toe te passen op complexe morele of maatschappelijke vraagstukken. Waar begin je met het bestrijden van ongelijkheid op de arbeidsmarkt? Waar haal je eigenlijk zingeving vandaan als je niet gelovig bent? Welke ontwikkelingen in de zorg krijgen voorrang? Het zijn juist de vragen die je niet in één keer kunt beantwoorden, waarbinnen je leert concrete oplossingen te ontwikkelen. Dat is wat humanistiekstudenten zo waardevol maakt in allerlei carrières; bijvoorbeeld als adviseur het bedrijfsleven, als beleidsmedewerker bij de overheid, als onderzoeksjournalist, of op een persoonlijker niveau als coach of geestelijk verzorger.

Master Zorgethiek en Beleid

Van vragen over marktwerking en menswaardigheid, tot technologische vooruitgang en sociale ongelijkheid – alles komt samen in het thema zorg. Het is een thema dat in alle hoeken van de samenleving uitdagende ethische vraagstukken oproept. Zorgethiek is een interdisciplinaire menswetenschap, waarin verschillende filosofische en sociaalwetenschappelijke benaderingen worden gebruikt om complexe ethische kwesties te doorgronden, en daarin passende oplossingen te ontwikkelen.

Nationale Studentenenquête 2019: vér boven landelijk gemiddelde!

Studenten van de Universiteit voor Humanistiek zijn zeer tevreden over hun opleiding, zo blijkt opnieuw uit de uitslag van de Nationale Studentenenquête 2019 (NSE). Op bijna alle thema's (15 van de 17) waarderen zij hun studie beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde van alle universiteiten. Ze vinden de inhoud actueel en stimulerend, het onderwijs uitdagend, de docenten inspirerend, deskundig en betrokken, en zijn tevreden over hun voorbereiding op de beroepspraktijk.

Persoonlijk en een goede sfeer

Je gaat studeren aan een kleine universiteit in een historisch grachtenpand in het centrum van Utrecht, op steenworp van de Dom. De kleinschaligheid van de universiteit zorgt voor een persoonlijke werk- en studiesfeer. In onze opleidingen gaan kritische scholing en persoonlijke vorming hand in hand. In de NSE krijgt de algemene sfeer een 4,69 op een schaal van 5. Een kijkje nemen in ons gebouw? Bekijk dan deze video.

Open dagen, proefcolleges en chatten met studenten

Benieuwd? Je kunt je het hele jaar door aanmelden voor open dagen of proefcolleges. Ook is het meestal mogelijk om te chatten met onze studenten.

Meer informatie en social media

Meer weten over de opleidingen? Check onze website, volg ons op Instagram, Facebook, Twitter of YouTube.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Utrecht heeft diverse hogescholen en universiteiten die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Utrecht makkelijk de overstap overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Utrechtse studentenverenigingen? We informeren je graag over alle opties.

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Utrecht Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen in Utrecht

Wil je een hbo-studie in Utrecht volgen? Er zijn verschillende hogescholen met een breed opleidingsaanbod. Welke hogeschool in Utrecht kies jij?

Universiteiten in Utrecht

Ga je studeren aan de Universiteit van Utrecht (UU)? Veel opleidingen van de Universiteit Utrecht worden goed beoordeeld. Aan de Universiteit van Utrecht kun je opleidingen, masters en schakelprogramma's volgen. Je vindt hier alle relevante info over de UU.

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies? En hoe moet je je voorbereiden op een ontgroening?

DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Waarom lid worden van een studentenvereniging?

Twijfel jij nog om lid te worden bij een studentenvereniging? Wij hebben alle voor- en nadelen van lid worden op een rij gezet!

Overstappen van mbo naar hbo

Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.

UIT week

Een week vol aandacht voor de stad, studie en studentenleven: dat staat centraal bij de Utrechtse Introductie Tijd. De UIT is de ideale start als je gaat studeren in Utrecht.

Waarom studeren in Utrecht?

Ben je er niet uit in welke stad je gaat studeren? Misschien is Utrecht de studentenstad voor jou. Sommige studenten twijfelen tussen studeren in Amsterdam of Utrecht. De redenen om te studeren in Utrecht? We hebben ze op een rij gezet.

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.