U bent hier

Gemeente Utrecht

Bij de gemeente Utrecht kun je alle zaken regelen die te maken hebben met wonen in Utrecht. Bij de gemeente Utrecht kun je je rijbewijs en paspoort aanvragen, maar je ook inschrijven als bewoner van de stad. We hebben de belangrijkste zaken als je gaat wonen en studeren in Utrecht voor je op een rijtje gezet.

Hoe schrijf ik me in bij de gemeente Utrecht?

Ga je in Utrecht wonen tijdens je studententijd? Dan moet je langs bij de gemeente Utrecht om je in te schrijven als bewoner van de stad. Je kunt terecht bij het stadskantoor van de gemeente Utrecht. Je hebt het volgende nodig om je inschrijving compleet te maken:

  • Een geldig identiteitbewijs. Is je identiteitsbewijs verlopen? Een nieuw identiteitsbewijs of paspoort vraag je ook makkelijk aan via de gemeente.
  • Een ondertekend huurcontract
  • Een getekende verklaring van de hoofd- / verhuurder
  • Bij antikraak: een getekende gebruikersovereenkomst

Belangrijk als je gaat verhuizen binnen of naar de gemeente Utrecht

Het is belangrijk dat je je verhuizing op tijd regelt. Ben je te laat met het doorgeven van je verhuizing? Dan heeft dit gevolgen voor het terugbetalen van (huur) toeslagen, parkeervergunning, maar ook voor je studiefinanciering. Je moet dan mogelijk een deel van de ontvangen toeslagen terug betalen. Ga je ergens anders studeren en verhuis je naar een andere gemeente? Dan hoef je alleen je verhuizing door te geven aan je nieuwe gemeente. Je nieuwe gemeente zorgt ervoor dat je uitgeschreven wordt bij je oude woonplaats.

Melding maken bij de gemeente

De gemeente Utrecht stelt het op prijs als je helpt om de kwaliteit van de gemeente hoog te houden. Heb je een kapotte lantarenpaal, vuil op straat, schuine verkeerspalen of een gat in de weg gezien? Meld dit dan bij de gemeente Utrecht via het digitale loket. Je melding wordt dan zo snel mogelijk in behandeling genomen.

De gemeente bezoeken

Het Stadskantoor is het centrale punt waar je in Utrecht terecht kunt voor alle gemeente zaken. Houd er wel rekening dat het druk kan zijn. Het is het makkelijkste als je van tevoren een afspraak maakt. Je kunt online gemakkelijk een afspraak maken via de website van de gemeente Utrecht. Houd je digi D bij de hand als je een afspraak wilt maken, deze heb je nodig bij het online loket. 

Heb je meer vragen aan de gemeente Utrecht? Dan kun je altijd langsgaan of even bellen!

Contactgegevens gemeente Utrecht

Het telefoonnummer van de gemeente Utrecht is: 14 030. Bel je uit het buitenland? Dan kun je bellen op: +31 30 286 00 00. De gemeente is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 17.30 uur en donderdag tot 20.00 uur.

Tip: makkelijk: je kunt de gemeente Utrecht ook met een korte vraag via whatsap bereiken. Stuur een bericht op het nummer: 06 - 24 92 76 65. Deze dienst is van maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 17.00 uur actief.

Tip: op de contactpagina van de gemeente vind je een overzicht van alle (kleine) zaken die je (online) kunt regelen bij de gemeente!

Adres gemeente Utrecht

Bezoekadres: Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht 

Postadres: Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de gemeente Utrecht.

Lees ook

huisdieren
Abonneren op