U bent hier

Waarom lid worden bij een studentenvereniging?

Je bent eruit: je start met een studie in Utrecht! In een nieuwe stad is het fijn om nieuwe mensen te leren kennen waarmee je samen je studententijd beleeft. In je studententijd gaat het ontmoeten van nieuwe mensen snel. Je leert medestudenten kennen tijdens introductieweken als de UIT en studiegenoten in de collegebanken van je studie. Een andere manier om nieuwe vrienden te maken is lid worden van een studentenvereniging.

Veel studenten hebben hun mening over een studentenvereniging gevormd. De druk op presteren tijdens je studie is - met de nieuwe studiefinancieringsregels - hoger. Lid worden van een studentenvereniging helpt aan de nodige ontspanning óf is juist de afleiding waardoor jij studievertraging oploopt.

Ben je er nog niet uit of je wilt lid worden van een studentenvereniging in Utrecht? We vertellen de voor- en nadelen van lid worden van een studentenvereniging.

8 redenen om lid te worden van een studentenvereniging

Lid worden van een studentenvereniging heeft niet alleen sociale voordelen. Een verenigingsnetwerk is ook functioneel tijdens je studententijd én daarna. Zo profiteer je van dit netwerk als het gaat om het vinden van een kamer, je wordt uitgenodigd voor leuke feestjes en later is die ene dispuutsgenoot toevallig werkzaam bij jouw droombedrijf. Wat zijn - volgens ons -  8 redenen om lid te worden bij een studentenvereniging?

Reden 1: je maakt van je studietijd een studententijd

Je bouwt tijdens het verenigingsleven aan een (sociaal) netwerk en bezoekt de leukste feestjes. Je doet unieke (levens)ervaring op en blikt jaren later terug op hilarische situaties met je jaarclub of dispuut.

Reden 2: je doet relevante ervaring op tijdens commissie- of bestuursfuncties 

Bij een studentenvereniging wordt wekelijks iets ondernomen. Alles wat in een vereniging gebeurt, wordt door leden georganiseerd. Je kunt (in je eerste jaar) aangeven dat je interesse hebt in een commissie- of bestuursjaar. Een commissie organiseert evenementen, de PR voor de vereniging, het maken van een jaarboek, het draaiboek voor bardiensten etcetera. Een bestuurs- of commissiejaar is altijd een pré op je CV.

Reden 3: je hebt (een streepje voor) bij een sollicitatie

Sommige bedrijven kijken naar opgedane ervaring tijdens je studententijd. Tijdens een nevenactiviteit leer je in de praktijk zaken organiseren, plannen, oplossen en onder de aandacht brengen die je niet tijdens je studie leert. Die ene commissie of andere nevenactiviteit levert wellicht dat streepje voor op bij een toekomstige sollicitatie.

Reden 4: je wordt automatisch geïnformeerd over leuke verenigings "to do's"

Door studentenverenigingen wordt veel georganiseerd. Denk aan reizen, (sport)competities en evenementen. Voorbeelden van evenementen of reizen zijn wintersport, zeilreis/-wedstrijden, hockeytoernooien, liftwedstrijden, roeiwedstrijden, themafeesten, gala's en theatervoorstellingen. Bijkomend voordeel: aangezien deze "to do's" voor grote groepen georganiseerd worden, zijn de kosten vaak lager.

Reden 5: je vindt makkelijker een kamer door inzet van het verenigingsnetwerk

Studentenverenigingen hebben studentenhuizen, vaak op prominente locaties in de stad. Via de vereniging heb je kans om makkelijker een kamer te vinden in een dispuuts- of verenigingshuis of via via.

Reden 6: je ontmoet (als je geluk hebt) vrienden voor het leven

Een feit is dat je bij een studentenvereniging snel nieuwe mensen ontmoet. Veel leden ervaren - ook later nog - een sterke band met hun verenigingsvrienden, omdat ze veel dingen gezamenlijk hebben meemaakt.

Reden 7: je netwerk is niet alleen tijdens je studententijd makkelijk

Oud-studenten profiteren nog steeds van hun verenigingscontacten. Tijdens een sollicitatieperiode zet je automatisch je netwerk uit je studententijd in. Je leert - vooral als je lid bent van een dispuut - mensen uit verschillende 'jaarlagen' kennen. Mogelijk werkt een van je dispuutsleden 'later' bij jouw droombedrijf en kan hij even bemiddelen...

Reden 8 (de beste reden): omdat het gezellig is!

De beste reden om lid te worden van een studententijd is: je hebt (toegang tot) veel gezelligheid tijdens je studententijd.

Goed, dat waren de redenen waarom je lid wordt van een studentenvereniging. Er zijn ook nadelen, denk aan kosten en verplichtingen. Wat zijn redenen om niet lid te worden van een studentenvereniging?

5 redenen om niet lid te worden bij een studentenvereniging

In de inleiding vertelden we dat de meeste studenten een vooroordeel hebben over lid worden van een studentenvereniging. Natuurlijk kan een studentenvereniging simpelweg niets voor jou zijn. Je hebt geen zin in verplichtingen, hebt niet de financiële middelen of focust je liever op je studie.

We ondervroegen een groep studenten. Wat waren volgens hen redenen om geen lid te worden van een studentenvereniging?

Reden 1: ik heb genoeg vrienden/ik ken voldoende mensen in Utrecht

Een van de redenen die gegeven wordt om niet lid te worden: "ik ken al genoeg mensen". Studenten die niet lid worden om deze reden besluiten om hun tijd naast hun studie te besteden aan hun huidige vrienden of leren bij hun studie(vereniging) nieuwe mensen kennen. Studenten die starten met een studie in hun huidige woonplaats hebben vaak al voldoende aan het netwerk dat ze al 'kennen'. Niets mis mee!

Reden 2: ik heb geen zin in de ontgroening van een studentenvereniging

Een veelvoorkomende reden: "ik voel niets voor een ontgroening". De laatste jaren zijn nare verhalen over ontgroeningen naar buiten gekomen. Een serie als Feuten helpt daarbij niet. Wellicht leuk om te weten waarom een ontgroeningsperiode bij een studentenvereniging geïntroduceerd is? De achterliggende gedachte van een ontgroening is: het stimuleren van een groepsgevoel/groepsband. Als je het zwaar hebt, trek je als groep naar elkaar toe en leg je makkelijk contact. Je maakt tenslotte hetzelfde mee. Je helpt elkaar, steunt elkaar en vertrouwt elkaar. Dat is uiteindelijk de achterliggende gedachte van het "studentenverenigingsgevoel". Overigens ervaren veel studenten de ontgroening minder zwaar dan zij verwacht hadden.

Bedenk dat Utrecht studentenverenigingen mét en zonder ontgroening heeft. Oriënteer je - bijvoorbeeld tijdens de introductieweek van de studentenstad - op de ontgroeningsperiode van een studentenvereniging. Veel verenigingen zijn overgegaan naar een minder strenge 'kennismakingstijd', vanwege de regels die gelden voor een ontgroening. Studentenverenigingen verliezen hun subsidie als deze regels niet nageleefd worden. We schreven eerder een artikel over alles wat je wilt weten over een ontgroening.

Reden 3: ik heb geen zin in verplichtingen 

In je eerste jaar wordt van je verwacht dat je op bepaalde avonden aanwezig bent op de studentenvereniging. Het doel is dat je tijdens deze avonden je jaarclub vormt en/of gevraagd wordt voor een dispuut. De verplichtingen zijn dus niet voor niets. Het is aan jou om te bepalen of je dit de moeite waard vindt. Meestal wordt een vaste borrelavond gepland, maar bij andere verplichtingen zoals tentamens kun je deze overslaan. Je bepaalt - na het vormen van je jaarclub - zelf hoeveel "vrije tijd" je in de vereniging wilt investeren. 

Reden 4: het kost veel geld/ik heb niet de financiële middelen 

Door de nieuwe studiefinancieringsregels zijn extra kosten tijdens je studie niet wenselijk. Als lid van een studentenvereniging betaal je - net als bij een andere vereniging - een jaarlijks lidmaatschap. Word je lid van een dispuut, dan betaal je daarvoor ook contributie. De hoogte van de contributie verschilt per studentenvereniging en dispuut. De hoogte van de bedragen kun je van tevoren navragen. Met je jaarclub spaar je maandelijks een bedrag wat door een van de leden wordt beheerd. Dit 'spaarpotje' wordt gebruikt voor: jaarclub eten, jaarclub vakanties en de 'bierpot' voor in de kroeg. Overigens verschillen deze afspraken per jaarclub en bepaal je zelf aan welke groepsactiviteiten je deelneemt.

Reden 5: ik houd niet van "corporaal gebral..."

Persoonlijk vinden wij dit de minst goede reden om niet lid te worden. Niet elke vereniging heeft een 'corporale' uitstraling en 'brallende leden'. Sterker nog, elke studentenstad heeft maar éen corporale vereniging. In Utrecht is dat voor mannen het USC en voor vrouwen UVSV.

Zelfs tussen corporale verenigingen verschilt het 'corpsgehalte'. Je komt hier tijdens de introductietijd - de UIT - achter. Tijdens deze week maak je kennis met Utrechtse studentenverenigingen. Je merkt snel genoeg of je een 'klik' hebt met de vereniging en haar leden.

Blijkt een corporale of andere gezelligheidsvereniging niets voor jou te zijn? Elke studentenstad biedt verenigingen op het gebied van sport, religie, politiek, internationaal, kunst en muziek. Wij adviseren: oriënteer je op verschillende verenigingen, wellicht word je positief door een vereniging verrast!

Conclusie: word je wel of niet lid van een studentenvereniging?

We hopen dat we je geholpen hebben bij de keuze om wel of niet lid te worden van een vereniging. Twijfel je nog of ben je benieuwd welke studentenverenigingen Utrecht heeft? Bekijk ons overzicht met alle studentenverenigingen in Utrecht. Ongeacht of je wel of niet lid wordt: wij wensen jou een fantastische en dynamische studententijd toe!
 

 

 

Lees ook

Abonneren op