U bent hier

C.S. Veritas

Het Collegium Studiosorum Veritas (kortweg Veritas) werd opgericht in mei 1889 als katholiek leesgezelschap. Inmiddels is Veritas 121 jaren oud en met 1700 leden de grootste gemengde studentengezelligheidsvereniging in Utrecht. Het pand waar Veritas al decennia lang is gevestigd, bevindt zich aan de Kromme Nieuwegracht, in hartje Utrecht en draagt de naam “Het Eigen Huis”.

Jaarclubs, commissies en disputen

De basis van de vereniging wordt gevormd door jaarclubs, groepjes van ongeveer 12 personen van hetzelfde geslacht en uit hetzelfde jaar van aankomst. Daarnaast kun je als eerstejaars, maar ook als ouderejaars op gesprek gaan bij een commissie. Als je wordt aangenomen betekent dit dat je wekelijks achter de bar staat, het verenigingsblad schrijft, kookt in het Eetcafé of geld ophaalt voor goede doelen. Dit is echter maar een greep uit de meer dan 50 commissies die Veritas rijk is. Nog een ander verband binnen Veritas is het dispuut. Er zijn ongemengde, maar ook een paar gemengde disputen. Hiervoor moet je gevraagd worden en dit gebeurt meestal aan het einde van je eerste jaar.

Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen

Binnen Utrecht is Veritas aangesloten bij de FUG, de Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen. Deze bestaat uit 7 verenigingen die, hoewel met verschillende inslag, allemaal het Utrechtse studentenleven willen verrijken. Op landelijk niveau zit Veritas bij het AHC, het Allerheiligen Convent. Bij het AHC zijn 9 verenigingen aangesloten, waarvan Veritas de oudste is. Naast het uitwisselen van kennis, vinden er door het jaar heen leuke activiteiten voor alle lidverenigingen plaats, waarvan het AHC Songfestival de bekendste is.

C.S. Veritas is een dynamische vereniging

Veritas kan dus met trots zeggen een dynamische vereniging te zijn, die zowel oude tradities in ere houdt, als meegaat met haar tijd en waar leden naar eigen inzicht hun lidmaatschap in kunnen richten. Of je dus slechts een plek zoekt om vrienden te ontmoeten, of je naast je studie actief wilt worden bij een vereniging, bij Veritas kan het allemaal!

Contact Collegium Studiosorum Veritas

Kromme Nieuwegracht 54
3512 HK Utrecht

abactis@veritas.nl
www.veritas.nl

 

 

Lees ook

studenten gezonder leven
Abonneren op