U bent hier

C.S. Veritas

Het Collegium Studiosorum Veritas (kortweg Veritas) werd opgericht in mei 1889 als katholiek leesgezelschap. Inmiddels is Veritas 130 jaren oud en met bijna 1800 leden de grootste gemengde studentengezelligheidsvereniging in Utrecht. Het pand waar Veritas al decennia lang is gevestigd, bevindt zich aan de Kromme Nieuwegracht in hartje Utrecht en draagt de naam “Het Eigen Huis”.

Jaarclubs, commissies en disputen

De basis van de vereniging wordt gevormd door jaarclubs, dit zijn groepjes tussen de 10 en 14 personen 12 personen van hetzelfde geslacht en uit hetzelfde jaar van aankomst. Daarnaast kun je als eerstejaars, maar ook als ouderejaars op gesprek gaan bij een commissie. Als je wordt aangenomen betekent dit dat je bijvoorbeeld wekelijks achter de bar staat, het verenigingsblad schrijft, kookt in het Eetcafé of geld ophaalt voor goede doelen. Dit is echter slechts een greep uit de meer dan 50 commissies die Veritas rijk is. Tevens zijn er op Veritas meerdere disputen en verticalen actief. Er zijn zowel gemengde als ongemengde disputen en de verticalen zijn allen ongemengd. Voor disputen en verticalen moet je gevraagd worden en dit gebeurt meestal aan het einde van je eerste jaar.

Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen

Binnen Utrecht is Veritas aangesloten bij de FUG, de Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen. Deze bestaat uit 7 verenigingen die, hoewel allen met verschillende inslag, allemaal het Utrechtse studentenleven willen verrijken. Op landelijk niveau zit Veritas bij het AHC, het Allerheiligen Convent. Bij het AHC zijn 9 verenigingen aangesloten, waarvan Veritas de oudste is. Naast het uitwisselen van kennis, vinden er door het jaar heen leuke activiteiten voor alle lidverenigingen plaats, waarvan het AHC Songfestival de bekendste is. Tot slot is Veritas aangesloten bij de LKvV, de Landelijke Kamer van Verenigingen, waarvan het bestuur zich op nationaal niveau inzet voor de belangen van studentenvereniging.

C.S. Veritas is een dynamische vereniging

Veritas kan dus met trots zeggen een dynamische vereniging te zijn, die zowel oude tradities in ere houdt, als meegaat met haar tijd en waar leden zelf kiezen hoe zij hun lidmaatschap invullen. Of je dus slechts een plek zoekt om vrienden te ontmoeten, of je naast je studie actief wilt worden bij een vereniging, bij Veritas kan het allemaal!

Contact Collegium Studiosorum Veritas

Kromme Nieuwegracht 54
3512 HK Utrecht

abactis@veritas.nl
www.veritas.nl
www.uitveritas.nl

Lees ook

studeren students study
Studenten must haves rugtas
Abonneren op