U bent hier

Overstappen van mbo naar hbo

Ben je in het bezit van een niveau 4 diploma van het mbo en denk je erover om door te studeren? Een hbo-diploma biedt meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Jij als mbo'er hebt voordelen als je de overstap naar een hbo-studie maakt. Waarom? Je bent gewend om in een projectgroep te werken, je beschikt over basiskennis over jouw vakgebied en hebt vanuit stages praktijkervaring opgedaan. Allemaal skills die jij meeneemt naar het hbo en waarmee jij medestudenten die doorstromen vanaf de middelbare school voor bent.

Om te starten aan het hbo moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Eerder schreven we een artikel met toelatingseisen om te starten met een studie aan een hogeschool of universiteit. Stap je over van het mbo naar het hbo? We kunnen ons voorstellen dat het spannend is te starten met een hbo-studie. We helpen je graag met wat 'stress release'.

Wat moet je regelen als je overstapt van mbo naar het hbo? Hoe kun jij je op het hbo voorbereiden? Wat zijn voordelen van een hbo-studie en hoe kan je een hbo-opleiding financieren? We vertellen het in dit artikel.

Wat moet ik regelen als ik van het mbo overstap naar het hbo?

Je maakt de overstap van het mbo naar het hbo. Het is belangrijk om de volgende zaken goed te regelen:

Let op: heb je eerder studiefinanciering ontvangen? Je wijzigt dan enkel je opleidingsgegevens via Mijn DUO. De studiefinanciering die je hebt ontvangen tijdens de mbo-opleiding telt niet mee voor het hbo. Indien je meer wilt weten, we schreven eerder een artikel over alle zaken rondom DUO.

Hoe kan ik mij voorbereiden op het hbo?

Een studie volgen aan het hbo is anders dan studeren aan het mbo. Bij een hbo-studie ligt de nadruk op zelfstandig werken en de studiedruk ligt hoger dan op het mbo. Om te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan een aantal tips om te stimuleren dat je met de juiste motivatie aan een hbo-studie begint.

Tip 1: zorg dat je de juiste motivatie hebt om door te studeren
Stel jezelf de vraag: waarom wil ik studeren aan het hbo? Goede redenen om te starten met een hbo-studie komen vanuit jou zelf. Een goede reden kan zijn dat je het een prettig idee vindt om meer "bagage" te hebben als je de arbeidsmarkt op stapt. Wellicht dat je interesse hebt om meer kennis op te doen over jouw vakgebied. Of misschien is voor jouw droombaan een hbo-opleiding vereist.

Minder goede redenen om een hbo-diploma te behalen komen vanuit anderen of "van horen zeggen". Wellicht heb je gehoord  dat je met een hbo opleiding later gegarandeerd rijk wordt. Of vinden je ouders het belangrijk dat je door studeert? Misschien heb je het idee dat anderen je "interessanter" of "slimmer" vinden als je een hbo-studie hebt afgerond. Bedenk dan dat Steve Jobs (Apple) en Mark Zuckerberg (Facebook) een miljarden bedrijf hebben opgebouwd zonder enig diploma.

Begrijp ons niet verkeerd: we motiveren iedereen om een mbo-, hbo- of wo-opleiding te volgen. We stimuleren wél om dit om de juiste reden te doen. Is jouw enige doel "rijk worden"? Lees dan ter inspiratie dit artikel waaruit blijkt dat je geen (hoger) diploma nodig hebt om succesvol te worden.

Tip 2: bezoek open dagen of meld je aan voor een meeloop dag
Elke hogeschool organiseert 1 of 2 keer per jaar een open dag of meeloop dag waar je algemene informatie krijgt over het volgen van een hbo-opleiding. Een open-/ meeloopdag biedt de mogelijkheid om vragen te stellen aan docenten en studenten van het hbo. Je krijgt een goed beeld van studeren aan het hbo én de studie die je wilt volgen. Soms verandert het beeld van een hogeschool of studie. Goed om te weten! Je kunt je studie- of opleidingskeuze nog bijsturen.

Op de website van de hogeschool waar je een studie wilt volgen vind je de data van de open-/ meeloopdagen. Het is ook mogelijk om een introductiegesprek aan te vragen bij een hogeschool naar keuze. Hogescholen hebben vaker te maken met mbo-studenten die een overstap willen maken naar het hbo. In een introductiegesprek krijg jij direct reactie op jouw vragen en onzekerheden.

Tip 3: bedenk of jouw persoonlijke manier van leren past bij het hbo
Start je aan het hbo, dan krijg je te maken met een hogere studiedruk. De studiedruk bestaat uit de hoeveelheid studiestof die je moet opnemen en de moeilijkheidsgraad van het studiemateriaal. Je kunt je voorbereiden op het vereiste hbo-niveau door het maken van de 21+ test. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of jouw kennisniveau voldoende is om een studie aan het hbo te kunnen volgen. Je kunt je voorbereiden door online een gratis IQ test te maken. Een intelligentietest zegt natuurlijk niet alles, met de juiste motivatie kan je meer dan je denkt. Helaas wordt bij het hbo een intelligentietest vaak als toelatingseis gehanteerd. Vind je dit een lastig onderdeel? Practise, practise, practise....!

Goed, nu door naar de voordelen! Wat is fijn aan het behalen van een hbo-diploma? Stage lopen is een vorm van werkervaring die altijd van past komt in toekomst. En laat jij nu nét al stage-ervaring hebben.

Een hbo stage als relevante werkervaring 

Vraag aan een afgestudeerde hbo'er van welk studie onderdeel hij/zij het meest heeft geleerd en het antwoord luid: "mijn stageperiode". Tijdens een stage leer je niet alleen jezelf, maar ook jouw toekomstige werkveld goed kennen. Op het hbo is het (vaak) verplicht om stage te lopen. Jij als (ex)mbo-student merkt nu dat je een streepje voor hebt. Jij hebt tenslotte stage gelopen tijdens je mbo-studie. Je bent bekend met het vroege opstaan, het meewerken in een organisatie en het beoordeeld worden op je werkzaamheden. Steeds meer werkgevers stellen bredere eisen aan werknemers. Niet je opleiding, maar praktijkervaring is belangrijk. Stage lopen en met name concrete praktijkvoorbeelden toelichten aan een toekomstige werkgever is een absolute pré in een sollicitatiegesprek.

Een hbo diploma biedt jou meer keuze op de arbeidsmarkt

Heb je al rondgeneusd naar leuke banen? Misschien heb je voor jouw droombaan voldoende aan een mbo-diploma. Wellicht ben je aangelopen tegen de 'functie eisen': veel vacatures vragen om een hbo- of wo-diploma. Zoals we eerder in dit artikel schreven: een hbo-diploma garandeert geen succesvolle carrière. Het biedt jou simpelweg meer keuze op de arbeidsmarkt. Weet je nog niet wat jouw droombaan is, heb je nog geen 'zin' om fulltime te werken en heb je het idee dat een hbo-studie bij jou past? Dan adviseren wij om de overstap van het mbo naar het hbo te maken.

Tip: zet vóórdat je besluit om te starten met een nieuwe studie de financiële consequenties op een rij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Denk aan (gebrek aan) financiering van een hbo studie

Helaas krijg je tegenwoordig niet altijd studiefinanciering meer. De hoogte van de financiering van je studie door de overheid is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Bekijk vooraf goed wat de hbo-studie die je gaat volgen kost. Bedenk hoe je je studie gaat financieren als je geen recht hebt op studiefinanciering. Je hebt de volgende mogelijkheden.

  • Een lening aangaan bij DUO. DUO biedt goede voorwaarden om te lenen. Denk goed na of je na je studie een (hoge) studieschuld wilt hebben. Dit heeft gevolgen voor maandlasten in de toekomst en voor het aanvragen van een hypotheek.
  • Werken naast je studie. In elke studentenstad vind je leuke bijbanen. Tegenwoordig is er geen limiet met betrekking tot bijverdienen naast je studiefinanciering. Naast het financiële voordeel van een bijbaan is een (studiegerelateerde) bijbaan ook relevante werkervaring.
  • Misschien ben jij een van de lucky few en zijn je ouders in de mogelijkheid om je studie te bekostigen.

Heb jij alle informatie gevonden over de overstap van mbo naar hbo? We horen het graag als je informatie mist. Laat het ons weten via redactie@studentenstad.nlen we gaan op zoek naar het antwoord op je vraag.

Lees ook

studie sleur
Abonneren op