← Terug naar overzicht

Brazilië vanuit de ogen van een Nederlandse studente

21 jaar oud en in je eentje voor twee maanden naar de andere kant van de wereld, dat is niet niks. Zeker niet als je vertrekt naar een land als Brazilië, waar het leven niet altijd even veilig is. Toch deed ik dit en heb ik een geweldige tijd beleefd. Brazilië is een land waar je voorzichtig moet zijn en op moet letten, maar ook een land met onwijs mooie natuur en steden. Wil je meer weten over deze bijzondere plek? Dat lees je in deze blog!

Op reis naar Brazilië

Het idee om naar Brazilië te gaan, was niet volledig mijn eigen idee. Mijn idee was namelijk om een vrijwilligersproject in het buitenland te gaan doen, maar ik had nog niet zo’n goed beeld wat een goede bestemming zou zijn. Ik ben op reis gegaan met de studentenorganisatie AIESEC, die vrijwilligersprojecten over heel de wereld aanbieden. Zij hadden goede ervaringen met projecten in Brazilië en dan voornamelijk met de stad Florianópolis. Na wat gedegen onderzoek naar deze bestemming en het project besloot ik dat mijn reis die kant op zou gaan. Dit bleek een goede keus te zijn!

Florianópolis

Florianópolis is een stad in het zuidoosten van Brazilië. De bijnaam van de stad is ‘Floripa’, een naam die de bewoners vaak gebruiken. De stad ligt op een schiereiland en staat bekend om zijn mooie stranden waar je goed kunt surfen. Voor Brazilië is Florianópolis een moderne en vrij veilige bestemming, dit is een van de belangrijkste redenen waarom ik er destijds voor koos. 

Mijn doel was natuurlijk het vrijwilligersproject waarvoor ik kwam. In mijn vorige blog schreef ik meer over mijn vrijwilligerswerk in Brazilië.

Grote verschillen

Brazilië is een land van uitersten. Dat heb ik zelf zeker ervaren. Floripa is een plek waar ik me thuis voelde. Ik voelde me er veilig en ben niet bang geweest. In de bus kon je prima je tas naast je neer zetten zonder er continu op te hoeven letten en ’s nachts na het uitgaan kon ik gerust een Uber bestellen naar mijn huis. 

Deze relaxte houding moest ik wel even veranderen toen we een lang weekend naar Rio de Janeiro gingen. Rio staat bekend als een gevaarlijke stad met vele Favela’s (sloppenwijken). Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt vermeld dat je het risico loopt op straat beroofd te worden en dat sommige wijken zeer gevaarlijk zijn. Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze informatie mij een hoop stress bezorgde en ertoe leidde dat ik met heel wat spanning het vliegtuig in stapte.

Ja, je moet opletten en goed nadenken, dat is logisch. Ga nooit alleen de straat op, draag geen sieraden en stop je geld en telefoon in een tasje dat je onder je kleding kunt verbergen. Verlaat na zonsondergang verlaten wijken en kijk meer om je heen dan je gewend bent. Zorg er daarom voor dat je verblijft in een van de veiligere wijken: Copacabana, Ipanema of Lebnon. Hier kun je ’s avonds met een groepje rustig over straat.

Als je je aan bovenstaande adviezen houdt, dan komt alles helemaal goed. Dan kun je genieten van een hele kleurrijke, vrolijke en bijzondere stad. Een stad met lieve mensen, lekker eten en prachtige cultuur en natuur. Rio is een stad uit duizenden, die absoluut de moeite waard is! Laat je dus niet gek maken en ga ervoor! Ik beloof je dat het een ervaring is die je nooit meer zal vergeten.

Meer studentennieuws

ideale stage vinden
Abonneren op