← Terug naar overzicht

Wonen in Utrecht

wonen in utrecht

Je gaat starten met een studie in de leukste studentenstad van het land: Utrecht! Hoewel studeren in Utrecht al een feest is, geeft wonen in deze gave stad nog een extra dimensie aan jouw studentenleven. Utrecht is een knusse, gezellige stad midden in het land. Een stad waar altijd iets leuks te doen is, met een levendige studentencultuur en omgeven door prachtige natuur. Zelf koos ik ervoor om aan het begin van mijn tweede studiejaar op kamers te gaan in Utrecht en dat bleek een van de beste beslissingen in mijn leven. Ben jij ook al overtuigd? Mooi! In deze blog vertel ik je allerlei feitjes en tips over op jezelf wonen in de stad Utrecht. Wat zijn de voordelen, waar moet je aan denken en hoe kom je aan een leuke kamer? Lees snel verder!

Voordelen van op jezelf wonen in Utrecht

Studeren in een grote stad als Utrecht is super spannend, maar daar ook nog gaan wonen al helemaal. Toch kent het enorm veel voordelen. Kies je ervoor om op jezelf te wonen, dan kies je voor veel vrijheden en mogelijkheden. Je bent er vrij in om te doen en laten wat jij wil en hoeft je niet meer te houden aan de regels van je ouders. Ga je in een studentenhuis wonen dan ervaar je de gezelligheid van een groot huishouden met allerlei mensen van je leeftijd. Daarnaast woon je dichtbij je onderwijsinstelling waardoor je reistijd beperkt zal zijn. Spring ’s ochtends op de fiets en binnen korte tijd loop je de collegezaal binnen: in de compacte stad Utrecht is iets nooit ver weg.  

Een ander groot voordeel van wonen in Utrecht is de ligging van de stad. Het ligt middenin de Randstad en daarnaast super centraal in Nederland. Vanuit Utrecht ben je binnen no-time in andere leuke (studenten)steden. Woon je in Utrecht, dan kun je gemakkelijk al je vrienden in andere delen van het land bezoeken. Bovendien woon jij super centraal, dus afspreken bij jou is voor iedereen een goed plan. Ideaal!

Zelf vind ik een groot voordeel aan wonen in een stad dat er altijd iets te doen is voor iedereen. Ieder weekend wordt er van alles georganiseerd. Van feestjes tot theatervoorstellingen en van foodtruck festivals tot lezingen: voor ieder wat wils! Vergeleken met het rustige dorp waar ik vandaan kom is deze stad levendig, jong en fris. Als je een dag niks hebt gepland en zin hebt om de deur uit te gaan, weet je zeker dat er iets te doen is.
Juist even geen zin in de stad? Dan zijn er genoeg opties om tot rust te komen in de mooie natuurgebieden eromheen.

Hoe kom je te wonen in Utrecht?

Nu je natuurlijk allang overtuigd bent om te komen wonen in Utrecht, is het fijn om te weten hoe je dit regelt. Hier schreef ik eerder al een aantal blogs over met veel informatie. Lees bijvoorbeeld de blog over hoe ik zelf mijn kamer vond in Utrecht of de blog over Studentenhuizen in Utrecht. Allerlei tips voor je zoektocht lees je in de blog over Op kamers gaan in Utrecht.

Leuke wijken om te wonen in Utrecht

Utrecht kent vele wijken met allen hun eigen charmes en karakter. Sommige wijken worden voornamelijk bewoond door gezinnen, anderen zijn haast overgenomen door studenten. Om je een beetje op weg te helpen, vertel ik je wat over een aantal bekende wijken.

Een aanzienlijk aandeel studenten vind je op het Utrecht Science Park, ofwel de Uithof. Hier staan verschillende grote studentenflats met veel plek om te wonen. De één vindt het heerlijk om vanuit zijn bed de collegezaal in te rollen, de ander vindt het toch echt te ver van de stad. Om de laatste reden gaan veel studenten op zoek naar een kamer in Tuindorp, Tuinwijk, Zuilen, Ondiep, Rivierenwijk of de Vogelenbuurt. Vooral in trek bij studenten zijn de luxe wijken Wittevrouwen en Oudwijk en het multiculturele Lombok, mocht je het geluk hebben daar een kamer te vinden. Kanaleneiland, Transwijk en Lunetten liggen wat verder van de stad, maar de kamerprijzen liggen daar vaak wel wat lager. In de gloednieuwe wijk Leidsche Rijn en de duurdere wijken Oog in Al, het centrum en Wijk C vind je over het algemeen de kleinste percentages studenten. 

Waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in Utrecht?

Ga je op jezelf wonen, dan zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het ten eerste belangrijk dat jij je officieel inschrijft als inwoner van de gemeente Utrecht. Dit kan gemakkelijk via de website van de gemeente. Regel daarna meteen een huisarts en tandarts in je nieuwe woonplaats. Dit kan vaak door een mailtje, belletje of bezoekje aan de website van jouw nieuwe huis- en tandarts. Meestal regelen zij vervolgens met je oude huisarts dat alles goed wordt overgedragen en afgehandeld. Tenslotte is het van belang een inboedelverzekering af te sluiten nu je een eigen woonruimte hebt. Zo zijn je spullen verzekerd mocht er bijvoorbeeld brand of een inbraak zijn in je huis. Ook benieuwd wat onmisbare spullen zijn als je op kamers gaat? Dat schreef ik eerder voor je op in een blog.

Meer studentennieuws

introductieweek
Abonneren op