← Terug naar overzicht

Typisch studentikoze recepten

studentikoze recepten

Er komt veel kijken bij het leven als student, zeker als je op kamers woont. Een belangrijk onderdeel van het leven op jezelf is natuurlijk koken. Je geniet niet langer meer van de lekkere maaltijden die je moeder je voorschotelt, het is nu je eigen verantwoordelijkheid. Met een beetje geluk houden je huisgenoten van koken en geniet je ook geregeld van hun kookkunsten. Toch moet je er uiteraard soms ook zelf aan geloven. Ik kan je geruststellen: koken is helemaal niet zo moeilijk en kan heel erg leuk zijn! Een aantal recepten zijn erg bekend onder studenten en worden (misschien wel iets te) vaak gemaakt in menig studentenhuis. In deze blog deel ik met je hoe je deze maakt, zodat je moeiteloos iets lekkers op tafel zet.

Pasta pesto

De goude oude die super simpel en goedkoop is en altijd en bij vrijwel iedereen in de smaak valt: pasta pesto. Een gerecht dat gemakkelijk aan te passen is op ieders wensen en waarbij je zonder moeite wat ingrediënten apart kunt serveren waardoor het zelfs geschikt is voor een gezelschap met zowel vleeseters als vegetariërs en veganisten. Pasta pesto bestaat er in vele soorten en maten. In deze blog deel ik een recept dat lekker, makkelijk en gezond is. Natuurlijk kun je deze aanpassen naar eigen voorkeur, door bijvoorbeeld een ander soort pesto te gebruiken of wat extra groenten, noten of kaas toe te voegen.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 400 gram pasta naar keuze, bij voorkeur penne, dit neemt de smaak van de pesto het beste op
 • Potje rode pesto
 • 2 rode uien
 • 1 courgette
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 250 gram cherry tomaatjes
 • zakje rucola
 • Doosje pijnboompitjes (80 gram)
 • Eventueel: mozzarella en/of spekjes of kipstukjes

Bereidingswijze:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de ui en snijd de courgette en paprika’s in blokjes. Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit hierin de ui een minuut. Voeg de blokjes paprika en courgette toe, kruid ze met wat zout en peper en bak totdat ze zachter zijn. Halveer de cherrytomaatjes. Rooster de pijnboompitjes in een pannetje zonder olie. De pijnboompitjes zijn klaar als ze een lichtbruine kleur hebben. Zorg dat je bij het pannetje blijft en het goed in de gaten houdt, ze verbranden snel.

Als alles klaar is, voeg je het samen in een grote pan. Schep het potje pesto erbij en roer alles goed door. Serveer op borden met een flinke hand rucola on top. Eventueel kun je voor de liefhebber een bakje met stukjes mozzarella op tafel zetten als topping. Vleeseters in het gezelschap? Dan kun je wat spekjes of kipstukjes opbakken en los serveren of maak twee verschillende schalen: een voor de vegetariërs en een voor de vleeseters.

Couscous salade

Een ideaal recept dat je op een zonnige dag makkelijk in een bakje meeneemt naar het park. Het smaakt heerlijk met een fris biertje of wijntje erbij en eventueel een stokbroodje met kruidenboter on the side. Ook dit recept is goed aan te passen naar eigen wensen, je kunt weglaten of toevoegen wat jij lekker vindt. Verschillen de smaken? Neem enkele toppings dan gewoon los mee in bakjes, zodat iedereen de salade precies zo kan maken hoe hij of zij lekker vindt.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 400 gram couscous
 • zakje veldsla
 • rolletje geitenkaas of blok feta
 • cherrytomaatjes
 • 1 aubergine
 • 1 pakje gekookte rode bieten
 • 1 lente-ui
 • 1 avocado

Bereidingswijze:
Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking, roer goed los en laat afkoelen. Snijd de aubergine, avocado en bietjes in kleine blokjes, de lente-ui in ringetjes. Halveer de cherrytomaatjes. Brokkel de geitenkaas of feta in kleine brokjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak hierin de aubergine wat aan met wat peper en zout. Pak een grote schaal en stop de veldsla erin. Vervolgens voeg je alle ingrediënten toe en mix je het goed door elkaar. Voeg eventueel naar smaak nog wat verse kruiden toe en je bent klaar voor een gezellige picknick!

Wrap party

Dit laatste recept is ongetwijfeld ook een favoriet bij veel studenten. Zelf vind ik het ‘gezellig’ eten, omdat iedereen lekker bezig is met zijn eigen ding en je de hele tafel vol kan zetten met bakjes vol lekkere ingrediënten. Kies voor vlees, vis of vegetarisch, er is voor ieder wat wils!

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 8 wraps (kies eventueel volkoren voor extra vezels)
 • krop ijsbergsla
 • tomaten
 • komkommer
 • 1 rode paprika
 • 1 bakje champignons
 • 1 blikje mais
 • 2 bakjes zure room
 • 1 potje tomaten wrap saus (naar smaak mild of spicy)
 • Burrito, taco of tortilla seasoning mix
 • 400 gram gehakt, 4 kabeljauw filets of twee blikken kidney of zwarte bonen

Bereidingswijze:
Voor dit recept hoef je maar weinig te bereiden, het vergt alleen even wat snijwerk. De rest laat je lekker aan de eters over, ideaal! Zorg dat je de ijsbergsla, komkommer en tomaten in kleine stukjes snijdt. Doe alles in bakjes en open de mais, zure room en wrap saus en stop er lepeltjes in. Bak het gehakt of de kabeljauw samen met de paprika en champignons in wat olie en voeg de kruiden toe. Gebruik je de kabeljauw? Maak er in de pan kleine stukjes van. Kies je voor vegetarisch? Bak de paprika en champignons aan in de kruiden en voeg als laatste de bonen toe. Let wel op: voeg niet gelijk alle kruiden toe, maar beetje bij beetje, om het niet te spicy te maken. Proef en kruid de hoeveelheid die jullie lekker vinden.
Vervolgens zet je alles op tafel en laat je iedereen zelf een heerlijke wrap in elkaar knutselen. Gezellig, gemakkelijk en gevarieerd!

Een echte zomerse dag? Kijk dan eens naar mijn blog vol de lekkerste bbq-recepten voor inspiratie! 

Meer studentennieuws

Abonneren op