← Terug naar overzicht

Hoe herken je een burn-out?

stress

Het studentenleven is soms heel zwaar en vermoeiend. Tentamens en deadlines hijgen het hele jaar door in onze nek. Woon je op kamers, dan moet je je elke dag bezighouden met boodschappen, wassen en schoonmaken. Ook werken we gemiddeld 2 dagen per week bij ons bijbaantje om überhaupt onze studie en het leven te kunnen betalen. En naast dit alles willen we ook nog ons sociale leven onderhouden. Het is dus niet gek dat 1 op de 4 studenten in Nederland te maken krijgt met een burn-out. Maar wat is een burn-out nou precies?

Wat is een burn-out?

Een burn-out betekent letterlijk dat je opgebrand bent. Je hebt een lange tijd veel last gehad van spanning en stress en het is je niet gelukt om hiermee om te gaan. Deze stress kan zijn ontstaan door druk vanuit je studie of werk of wanneer er vervelende dingen zijn gebeurd in je privéleven. Als gevolg krijg je te maken met psychische en lichamelijke klachten.

Symptomen van burn-out

Een burn-out kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Lichamelijke moeheid (uitgeput gevoel)
  • Geestelijke moeheid (concentratieproblemen)
  • Slechte nachtrust
  • Prikkelbaar zijn
  • Piekeren
  • Gejaagde gevoelens

Herken je jouw klachten hierin? Ga dan eens langs de huisarts. Een huisarts kan vaak in 1 of 2 gesprekken al vaststellen of je last hebt van een burn-out. Ben jij nou nog op zoek naar een goede huisarts in Utrecht? Er is een speciale studentenhuisarts in Utrecht met 2 locaties: op de Uithof en Janskerkhof.

Eigen ervaring

Twee jaar terug heb ik zelf ook moeten geloven aan een burn-out. Ik was al een tijdje student, woonde op mezelf en voelde continu de druk om maar door te blijven gaan. Ik was vermoeid en uitgeput en in alles wat ik leuk vond om te doen, had ik ineens geen zin meer. Ik ging met tegenzin naar mijn bijbaantje, vriendinnen en school. Als ik thuiskwam was ik moe, maar lukte het me niet om te slapen. En de volgende dag deed ik het hele riedeltje weer opnieuw. Mijn ouders zeiden al vaak dat ik even mijn rust moest gaan pakken, maar daar was ik natuurlijk te eigenwijs voor. Totdat het echt niet meer ging en ik zelfs last kreeg van lichamelijke klachten als hartkloppingen. Toen ben ik naar de huisarts gegaan. Dus mijn tip: heb je langer dan een half jaar last van burn-out symptomen? Ga naar de huisarts!

Tot die tijd

Pak, totdat je naar de huisarts gaat, alvast je rust waar het kan. Het belangrijkste wanneer je te maken krijgt met een burn-out is dat je goed uitrust. Sport je normaal drie keer per week? Minder dit dan naar één keer. Werk je drie keer per week? Overleg met je baas of je dit wat kan minderen. Rust staat nu op nummer één! Wil je je graag nog meer inlezen over een burn-out? Kijk dan ook op onze pagina studenten met burn-out.

Meer studentennieuws

Abonneren op