← Terug naar overzicht

Tips voor een schoon en opgeruimd studentenhuis

Het is bijna januari en dat betekent dat de goede voornemens je weer om de oren vliegen. Een vaak gehoord voornemen is dat we een schoner en opgeruimder huis willen. Als je in een studentenhuis woont, is dat - helaas - makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt huisgenoten waar je rekening mee moet houden en leeft misschien in een studentenhuis of -kamer met de erfenissen van de vorige bewoners. Wij geven je daarom tips voor een schoon en opgeruimd studentenhuis!

1. Maak een schoonmaakrooster

Als je op kamers woont, is het handig om met je huisgenoten een schoonmaakrooster te maken. In de meeste huizen is al een schoonmaakrooster als je er komt wonen. Is dat bij jullie niet het geval? Introduceer het dan maar snel! In het schoonmaakrooster kun je zien wie welke taak in welke week moet doen. Natuurlijk kost de ene taak meer tijd dan de ander, dus probeer de taken zo eerlijk mogelijk te verdelen. Zo voorkom je dat je de ene week 3 uur aan het schoonmaken bent en de week erna maar 15 minuten. Maak in het schoonmaakrooster ook een kolom, waarin je kunt aangeven of een taak gedaan is. Als je denkt dat sommige huisgenoten hun taken niet (goed) uitvoeren, wijs dan iemand aan die hier af en toe op controleert. Je kunt vooraf ook straffen afspreken als iemand zijn of haar taak niet doet. Bij ons is dit een kratje bier kopen voor het huis, maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn.

2. Zorg voor een gezond binnenklimaat

Dit klinkt misschien heel lastig, maar het is wel belangrijk voor een schoon studentenhuis. Als het binnenklimaat in huis niet goed is, kunnen er allerlei vervelende problemen optreden. Denk maar eens aan de badkamer waar vaak zwarte schimmel ontstaat. Dit komt, doordat deze ruimte erg vochtig is en niet goed geventileerd wordt. Het binnenklimaat is hier dus niet optimaal. Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat het huis goed geventileerd wordt, vooral in vochtige ruimtes als de badkamer en keuken. Als je in een vochtig pand woont, kun je ook vochtvreters neerzetten. Die verlagen het vochtpeil plaatselijk. Ook is het belangrijk dat er een goede hygiëne is. Houd je dus aan het schoonmaakrooster!

3. Eigen plekken in de gemeenschappelijke ruimtes

Er is niks zo vervelend dan tegen de rommel van een ander aankijken. Zorg daarom dat jullie de gemeenschappelijke ruimtes ook opgeruimd houden. Een makkelijke manier is om iedereen een eigen plek in de gemeenschappelijke ruimte te geven. Bij mij heeft iedereen een eigen bakje in de badkamer, een eigen plank in de keuken en een eigen kastje in de fusie. Dit klinkt misschien overdreven, maar dit voorkomt wel dat iedereen zijn spullen overal laat slingeren. Een andere tip voor in de keuken is om iedereen een eigen afwasteiltje te geven. Zo voorkom je dat de vaat van iedereen op een stapel komt en een iemand de Sjaak is.

Op zoek naar meer schoonmaaktips? Lees dan ook deze 5 tips om je huis schoon te houden.

Meer studentennieuws

Abonneren op