← Terug naar overzicht

Dit moet je weten over de griep!

ill flu

Vooral in de wintermaanden krijgen veel mensen de griep. De griep is meestal onschuldig, maar het kan hartstikke vervelend zijn als je besmet bent. Wij zochten daarom voor je uit wat je moet weten over de griep en wat je eraan kunt doen!

Influenza

De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die besmet is. Het griepvirus komt in de lucht als iemand met de griep hoest, niest of praat. Als jij deze kleine druppeltjes met het virus inademt, kun je ook besmet raken. Je gaat snotteren, hoesten, krijgt hoofdpijn, spierpijn en misschien zelfs koorts. De griep is meestal onschuldig en gaat vanzelf over. Voor oudere mensen en mensen met een chronische ziekte kan de griep een stuk gevaarlijker zijn. Zij kunnen daarom gratis een griepprik krijgen.

Griepvaccinatie

De griepprik wordt door de overheid gratis aangeboden aan mensen die meer gevaar lopen bij besmetting met het griepvirus. Zij kunnen de griepprik jaarlijks in oktober en november halen bij de huisarts. Het vaccin tegen influenza werkt na 2 weken. Door een griepvaccinatie te halen, is er minder kans op besmetting. Ook wordt je na de vaccinatie minder ziek als je onverhoopt toch de griep oploopt. Griepvirussen veranderen elk jaar een klein beetje, waardoor je toch de griep op kunt lopen. De griepprik moet daarom ook elk jaar herhaald worden.

Griepprik op recept

Als je niet in aanmerking komt voor de gratis griepvaccinatie van de overheid, kun je tegen betaling toch de griepprik krijgen. De kosten voor een griepprik liggen tussen de €17 en €25 per keer. In sommige gevallen kun je de griepprik (deels) vergoed krijgen door je zorgverzekering. De griepprik krijg je alleen op recept, dus als je de griepvaccinatie wilt, moet je eerst even langs de huisarts. De griepprik kun je met het recept dan kopen bij de apotheek en de huisarts brengt de prik bij je in. Ben je nog op zoek naar een huisarts in Utrecht? Er is een speciale studentenhuisarts met een locatie op De Uithof en Janskerkhof.

Rust houden

Als je toch de griep hebt opgelopen zit er helaas niks anders op dan rust houden. Ga dus lekker met een dekentje op de bank liggen, eet fruit en kijk een filmpje. Als je ontspant, kan je lichaam het virus namelijk beter bestrijden. Water drinken helpt ook om de koorts te verdrijven. Zorg er daarom voor dat je 1,5 tot 2 liter water (of thee) per dag drinkt. Je mag ook paracetamol nemen tegen de pijn. Meestal is de griep na 3 tot 5 dagen vanzelf verdwenen. Bel wel altijd de huisarts als je benauwd wordt, veel slijm ophoest, suf wordt of heel weinig kan drinken en plassen.

Meer studentennieuws

relatie
Abonneren op