← Terug naar overzicht

Zo overleef je jouw bijbaan!

werkschoenen

Als Utrechtse student heb je het niet makkelijk. De vraag naar kamers in de stad is veel groter dan het aanbod, dan is ook de huur van de kamers belachelijk hoog én je bouwt iedere maand weer aan je oplopende studieschuld. Wat een feestje is het toch om student te zijn in deze tijden ;-)! Gelukkig kunnen we altijd wat meer bij elkaar schrapen door een studiegerelateerde bijbaan of een ander bijbaantje of twee (of drie) te hebben. Kans is alleen wel dat je jezelf overwerkt. Dus in deze blog een aantal tips voor hoe je het beste voor jezelf zorgt tijdens al deze bijbaantjes!

Werken op kantoor

Als je een bijbaantje hebt als telefonist(e) of omdat je ergens administratieve werkzaamheden uitvoert, is de kans groot dat je de hele tijd achter je computer zit. Het is daarom belangrijk dat je recht zit en een goede houding hebt. Werk je op een laptop met een trackpad? Vraag of ze een ergonomische muis voor je kunnen regelen, want als je eenmaal een muisarm hebt kom je er erg lastig vanaf. Het zou helemaal ideaal zijn als jouw werkgever een zitsta-tafel aanbiedt! Door regelmatig staand te werken verbeter je je houding, bevorder je je bloedsomloop én heeft het invloed op een betere productiviteit. Heb je geen mogelijkheid tot zo'n zitsta-tafel? Zoek iets op kantoor waar je je laptop op kunt zetten terwijl je staand werkt. Dit kan een barretje zijn bij de keuken of een hoge vensterbank. Alles beter dan de hele dag op je kont zitten ;-)!

Veel lopen tijdens je werk

Ben jij niet zo'n kantoormens en werk jij veel liever buiten of in de horeca? Goed nieuws, want vaak is zo'n bijbaan een stuk gezonder omdat je meer beweegt en misschien zelfs meer in de buitenlucht bent. Of je nou helpt met het opbouwen van podia op festivals, in een café werkt of in de bouw zit; goede werkschoenen zijn superbelangrijk! Als je last krijgt van je voeten omdat je slechte schoenen draagt, gaan vanzelf je enkels pijn doen, waarna het uitstraalt naar je knieën, heupen en uiteindelijk je rug. Niet best, dus! Ook kunnen goede werkschoenen ervoor zorgen dat je het in de winter beter volhoudt omdat je warme voeten hebt.

Las pauzes in!

Het maakt niet uit wat voor baantje je hebt; je moet altijd genoeg pauzes houden! Probeer ieder uur even 5 minuutjes te lopen, of ga werken aan een statafel zodat je niet vastroest aan je stoel. Ook moet je veel drinken, want dat is niet alleen goed voor een gezonde huid, het helpt ook mee aan een helder brein en een betere productiviteit. Ga ook als je de kans hebt tijdens de pauze even naar buiten. Dan start je de tweede helft van de dag met een fris hoofd, een volle maag en een lijf vol verse voedingsstoffen!

Ga je met volle enthousiasme aan de slag bij je bijbaantje. Lekker bezig! Maar vergeet je ook niet voor jezelf te zorgen als student zijnde? Onze blogger Puck geeft je tips om te zorgen voor je lichaam als student!

Meer studentennieuws

Abonneren op