← Terug naar overzicht

SYR Utrecht: Een ode aan de Syrische keuken

Tegenwoordig is het nieuws met betrekking tot Syrië niet al te positief. Syrië is bijna niet weg te denken van het NOS-journaal of uit de kranten. We worden geconfronteerd met koppen als ‘Watertekort voor vluchtelingen in Syrië na Turks bombardement’, ‘Turkijke valt strategisch gelegen Syrisch dorp binnen’ of ‘Situatie in Noord-Syrië escaleert: Assad zet tegenaanval in’. Dit zijn stuk voor stuk verschrikkelijke nieuwsberichten en daarom wil ik mijn blog wijden aan het belichten van een de mooie kanten van Syrië.

Vluchten voor je leven

De mensen die hebben moeten vluchten uit Syrië hebben hun thuisfront achter zich moeten laten. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe wreed dat moet zijn. Mensen met talenten, dromen en ambities, mensen net zoals wij. Aankomen in een vreemd land. Je spreekt de taal niet. En dan?

SYR

In Utrecht is een fantastische onderneming, genaamd SYR. Een sfeervol restaurant dat Syrische vluchtelingen de kans biedt om hun talenten te benutten en te ontwikkelen. SYR hoopt ze een beetje thuis te kunnen laten voelen in Utrecht en ze te helpen mee te draaien in de Nederlandse maatschappij. In het restaurant werken vluchtelingen of mensen met een vluchtelingenachtergrond, die affiniteit hebben voor de horeca. Ze bereiden heerlijke Syrische gerechten en zijn enorm gastvrij.

SYR valt niet meteen op, omdat het zich niet midden in het centrum bevindt. Je moet weten dat er zit of er toevallig langsfietsen. Schuin tegenover het Museum Catharijneconvent, op het hoekje, zit SYR. Het heeft schattige tafeltjes op de stoep in een mooi hoekje van de stad waardoor je je waant in een vakantiesfeer. Binnen oogt het fris en rein. Het is absoluut de moeite waard om eens buiten de welbekende caféstraatjes te kijken en een blokje om te lopen voor SYR.

Heerlijk eten!

Samen met mijn moeder heb ik laatst mogen genieten van de Syrische keuken. We hebben heerlijk gegeten bij SYR en voelden ons erg welkom. Ik zou de Falafel ten zeerste aanraden! Hiervoor ga ik zelf ook zeker nog eens terug, want ik heb heel wat falafel gegeten in mijn leven, maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit. Naast dat je er heerlijk kan eten, vind ik het een prachtig initiatief waar meer mensen vanaf moeten weten. Daarom hoop ik dat jullie er eens een kijkje gaan nemen, laat je het me weten?

SYR valt wel onder een onontdekt pareltje! Wil je meer onontdekte parels bezoeken in Utrecht? Lees dan de blog van Puck over de onontdekte parels van Utrecht.

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op