← Terug naar overzicht

4 tips om een studiegerelateerde bijbaan te vinden

werk

Wil jij meer halen uit een baantje naast je studie? Dan is het slim om een studiegerelateerde bijbaan te zoeken. Zo kun je wat je leert in de collegebanken direct inzetten op het werk. Bovendien staat dergelijke praktijkervaring ook erg goed op je CV. Het kan dus flink in je voordeel werken wanneer je na je studie zoekt naar een fulltime job.

Weet waar je naar zoekt

Bij een zoektocht naar een studiegerelateerde bijbaan, is het allereerst natuurlijk belangrijk dat je weet wat je zoekt. Bij de ene studie is dit vaak wat meer voor de hand liggend dan bij de andere. Zo zijn sommige studies erg breed georiënteerd, waardoor je veel kanten op kunt op de arbeidsmarkt. Zoek daarom uit welke specifieke functies en bedrijven jou aanspreken. Zo kun je gericht zoeken. Ook kun je dan tijdens een sollicitatiegesprek goed aangeven wat je van de baan verwacht.

Breid je CV uit

De kans dat je wordt aangenomen bij een bedrijf, is natuurlijk groter wanneer je een mooi CV hebt. Probeer daarom je CV lekker uit te breiden. Dit kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of extracurriculaire activiteiten te doen. Weet je niet zo goed welke mogelijkheden er zijn om je CV uit te breiden? Check dan deze blog met CV-building tips!

Gebruik je netwerk

Als je eenmaal weet wat je zoekt en een CV hebt waarmee je zelfverzekerd bij een bedrijf aan kunt komen, is het tijd voor de echte zoektocht. Een goede manier om je bijbaan te vinden, is door middel van je netwerk. Hierbij kun je natuurlijk denken aan LinkedIn, hét sociale medium om een baan te vinden. Twijfel je nog of LinkedIn iets voor jou is? Ik zeg doen! Er zitten namelijk erg veel voordelen aan een LinkedIn-account.

Natuurlijk kun je ook op een andere manier je netwerk raadplegen. Vraag bijvoorbeeld eens na bij je medestudenten of zij een studiegerelateerde bijbaan hebben. Of ga in gesprek met je docenten. Zij hebben vaak veel connecties en kennen waarschijnlijk veel ervaringen van andere studenten. Tot slot kun je vaak ook terecht bij de studievereniging van je studie voor tips.

Wissel tips en ervaringen uit

Probeer tijdens je zoektocht zoveel mogelijk ervaringen en tips van anderen te horen. Heeft jouw medestudent een studiegerelateerde bijbaan, maar vindt zij het daar helemaal niet leuk? Dat is iets om te onthouden. Weet een docent een bedrijf waar studenten na hun bijbaan vaak kunnen blijven voor een stage? Dat is misschien wel heel gunstig voor jou. Gebruik je netwerk dus niet alleen voor tips over openstaande vacatures, maar ook voor algemenere informatie.

Meer studentennieuws

introductieweek
Abonneren op