← Terug naar overzicht

SPRING Festival Utrecht: Uitdagend en pakkend

Inspirerend, aangrijpend, bijzonder en zeer alternatief. Het jaarlijkse SPRING-festival in Utrecht bestaat uit tien dagen van voorstellingen, installaties en performances die je niet tegen zal komen in een regulier museum of theater. Het is kunst met een duidelijke boodschap voor het publiek. De kunstenaars die hun werken tijdens SPRING tentoonstellen hebben bijzondere ideeën die ze op een zeer unieke manier naar buiten brengen. Een bezoek aan SPRING zal je niet snel vergeten! In deze blog een beschrijving van de elementen van dit bijzondere festival die ik mocht bezoeken.

One of a kind

Op vrijdagavond 17 mei bezocht ik samen met een vriendin in theater Kikker de voorstelling One of a kind van Vincent Riebeek. Samen hadden we deze voorstelling uitgekozen. Beiden zijn we geïnteresseerd in gender en leek ons de mix van dans, zang en spel leuk. Vooraf hadden we al het gevoel dat het weleens een bijzondere avond zou kunnen worden.

De voorstelling begon en meteen werd ik herinnerd aan het karakter van SPRING-festival. Blote lichamen met bijzondere maskers op schoven over de vloer en dansten over het podium. Ik moest even flink wennen, maar kon er al snel de lol van inzien en begon de gedachte erachter beter te begrijpen. Vier zeer getalenteerde performers daagden het publiek uit na te denken over gender en seksualiteit. Ze stonden uiterst zelfverzekerd op het podium en lieten zien dat het niet gek is om jezelf letterlijk en figuurlijk bloot te geven. Verschillende boodschappen werden gegeven: (alternatief) theater is allang niet meer alleen geschikt voor de gayscene en wij als mens zijn soms veel te bekrompen.

Vooral de scène over vreemdgaan waarin de man-vrouw rollen compleet om werden gedraaid vond ik geweldig. Door middel van het playbacken van een hilarisch lied werd je geconfronteerd met je eigen stereotyperingen. Superknap hoe de performers dit op zo’n humoristische manier neerzetten!

De voorstelling eindigde met prachtige luchtacrobatiek, opnieuw totaal naakt uitgevoerd. Dit liet zien hoe mooi en bijzonder het menselijk lichaam is en hoe we dankbaar we mogen zijn vrij te kunnen bewegen en leven. Mijn eerste echte alternatieve theatervoorstelling, die me nog lang bij zal blijven.   

Ephemeral data

Misschien heb je de grote witte tent midden op het Neude wel zien staan in de week van het SPRING-Festival. Als je niet naar binnen bent gegaan, is dat super zonde en ben je nu voorgoed te laat. In deze tent werd het bijzondere maar uiterst tijdelijke idee van Jeroen van Loon uitgewerkt. Voor de performance Ephemeral Data werd zand gebruikt voor het maken van een grote zandmandela in de vorm van het glasvezelnetwerk van de stad Utrecht. Elke dag werkte een groep performers korrel voor korrel aan deze mandala. Echter, er mocht van deze performance niks worden vastgelegd. Geen foto, geen video, helemaal niks. Vervolgens is het kunstwerk op de laatste dag weer helemaal uitgewist en bleef alleen een berg zand over.

Jeroen wil hiermee het tegenovergestelde tonen van ons tijdperk waarin we alles continu delen en opslaan. Hij wil de kijker laten zien dat iets ook tijdelijk kan zijn en de kracht tonen van het écht kijken naar iets. Je camera werd afgeplakt bij binnenkomst, kijk maar eens echt met je eigen ogen! Heb je het gemist? Eigen schuld dus, je kunt het niet meer terugzien! Volg dan vooral Jeroen, hij gaf zelf aan dat hij dit idee in de toekomst graag in andere steden uit wil voeren.

Transfrontalier

Wat begon op het Neude met een klein publiek, eindigde op de Ganzenmarkt waar vele geïnteresseerden zich verzamelden. De Kameroense kunstenaar Zora Snake heeft flinke indruk op mij gemaakt met zijn performance Transfrontalier. Door middel van dans, beweging, materialen en geluidsfragmenten van werkelijke politieke uitingen en discussies uitte Zora zijn boosheid over de vluchtelingenkwestie. In een kort uur deed hij zichzelf letterlijk pijn, liet hij fragmenten horen die me boos maakte, betrok hij het publiek bij zijn voorstelling en liet hij ze vervolgens ontdaan achter. Zijn performance bracht de mensen dichter bij elkaar en liet tegelijkertijd zien hoe we steeds meer verdeeld raken in de moderne samenleving.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dit jaar komt SPRING voor het eerst met SPRING In Autumn: een driedaagse compacte maar complete versie van het festival. Dit zal plaatsvinden van 31 oktober tot en met 3 november 2019.

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op