← Terug naar overzicht

De lekkerste bbq-recepten voor deze lente

De dagen worden langer en de zon komt vaker tevoorschijn. Voor je het weet eten we ’s avonds lekker buiten en kan de bbq weer aan. Een moment waar veel Nederlanders lang naar uitkijken. Zwoele, lange lenteavonden gevuld met lekker eten en drinken en goede gesprekken. In deze blog lees je een aantal lekkere recepten speciaal voor de bbq, om deze avonden extra te laten slagen!

De lekkerste kipspiesjes

Een favoriet van velen is vaak de kipspies. Handig en lekker voor jong en oud. Daarnaast ook makkelijk om te maken. Het geheim bij de kipspies zit hem in de marinade. Zorg voor een lekkere marinade en geef de kip ruim de tijd om deze op te nemen. 
Snijd eerst de kip in stukjes en rijg ze aan een spies. Maak hierna een marinade: een soort saus waar je de kip minimaal 30 minuten inlegt voordat je deze op de bbq bereidt. Er zijn veel soorten marinades waar je heerlijk mee kan variëren. Denk bijvoorbeeld eens aan een frisse marinade van rozemarijn, knoflook, citroensap, chilipeper en olijfolie. Of ga voor een pittige Indiase marinade van tikka masala en Griekse yoghurt. Op de culinaire website van de Albert Heijn, Allerhande, kun je op dit gebied veel inspiratie opdoen. 

Vispakketje

Ook vis is ideaal te bereiden op de bbq. Een makkelijke manier die niet snel kan mislukken is door de vis te bereiden in een ‘vispakketje’. Dit is mogelijk met meerdere soorten vis. Het idee is dat je de vis inpakt in aluminiumfolie, waarin de warmte wordt verspreid en de vis als gevolg gaar stoomt.

Kies de vis waar je zin in hebt, bestrijk deze met olie en kruid deze met peper, zout en andere kruiden naar smaak. Leg de vis vervolgens op een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om eromheen te vouwen. Belangrijk is de aluminiumfolie goed dicht te vouwen maar niet te strak om de vis heen, hij moet namelijk wel lucht blijven krijgen. Je kunt het pakketje aanvullen met wat schijfjes citroen, ui, tomaatjes en eventueel een lekker sausje of salsa (zoals pesto).

Vegetarische alternatieven

Tegenwoordig zijn er voor de vegetariër ook uitstekende bbq-opties. Er is genoeg inspiratie op te doen in kookboeken en op foodblogs. Zelf kijk ik vaak op de foodblog 'Uit Pauline's Keuken'. Pauline schrijft heerlijke recepten, waarvan velen geschikt voor de vegetariër. 
Maak bijvoorbeeld in plaats van een kipspies eens een spiesje met falafel en paprika. Daarnaast kun je in plaats van met vis een pakketje vullen met verschillende groentes en een lekkere kaassoort. Bovendien liggen er meerdere soorten vegetarische burgers in de winkel die je zo op de BBQ kan leggen en snel klaar zijn. Tussen een wit bolletje met wat sla, tomaat en saus is het een heuse burger!  

Bijgerechten

Naast de etenswaren die je op de bbq bereidt, maken lekkere bijgerechten de maaltijd compleet. Zo kun je je helemaal uitleven op lekkere salades, gevuld met allerlei lekkers als couscous, bonen en koolsoorten. Of snijd je favoriete fruit en maak hier een lekker frisse fruitsalade van.
Koop daarnaast vers brood dat je serveert met zelf gemaakte dips. Een lekkere tzatziki is zo gemaakt: Snijd een komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en rasp hem fijn. Meng dit met 250 ml Griekse yoghurt en breng op smaak met peper, zout, dille en een eetlepel extra vierge olijfolie.

De perfecte afsluiters

Een goede bbq is natuurlijk niet compleet zonder een lekker dessert. Een lekker en gezond toetje is gelukkig zo gemaakt. Kies een stevige fruitsoort zoals perzik of ananas en gril deze op het barbecue rooster. Serveer het vervolgens met een lekkere bol vanille-ijs of een flinke schep Griekse yoghurt. Garneer het met wat nootjes, chocolade of honing en het smullen kan beginnen!

Meer studentennieuws

winter utrecht
Winterse hotspots in Utrecht
Abonneren op