← Terug naar overzicht

De leukste binnenlandse stedentrip vanuit Utrecht

utrecht

Voor een geslaagde stedentrip hoef je ons kleine kikkerlandje niet uit. Nederland kent tal van leuke steden, allemaal met hun eigen charmes en schoonheid. Door de centrale ligging van Utrecht ben je overal relatief snel. Een weekend in een leuke andere stad is hierdoor ongetwijfeld al de moeite waard. Zelf was ik bijzonder verrast door de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Wil je een weekendje uitwaaien en genieten in een schattige, veelzijdige stad? Reis dan eens af naar deze mooie stad in het zuiden!

Tegenwoordig klein en onbekend, ooit op Amsterdam na de rijkste en meest belangrijkste stad in ‘De Nederlanden’. Dit stralen de vele prachtige panden en historische huizen in Middelburg uit. Zeker de moeite waard dus om de trein of auto te pakken richting onze mooie Hollandse kust. Op beide manieren ben je vanuit Utrecht binnen 2,5 uur op de plaats van bestemming. Zelfs voor Nederlandse standaarden valt dit reuze mee!

Bezienswaardigheden

Eenmaal aangekomen in Middelburg kun je niet heen om het sprekende stadhuis op de centrale markt. Een prachtig pand dat in 2009 werd verkozen tot het een na mooiste gebouw van Nederland. Sinds 2004 huist University College Roosevelt in het gebouw, onderdeel van onze eigen Universiteit Utrecht.
Hoewel het van buiten al een echte eye-catcher is, is het pand ook van binnen te bezichtigen. Dagelijks zijn er rondleidingen om 11:30 en 15:15 uur (van april tot en met oktober). Een rondleiding duurt ongeveer 40 minuten en kost 4,25 euro.

Zo’n vijf minuten lopen van het stadhuis vind je de Adbijtoren met de leuke naam ‘Lange Jan’. Deze toren is 90,5 meter lang en behoort tot de top 10 hoogste torens van Nederland. Extra leuk is dat je hem kunt beklimmen. Waag je tot de 207 treden en word beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Met helder weer kun je zelfs de omringende Zeeuwse eilanden zien! De toren is elke zaterdag en koopzondag geopend van 11:00 tot 16:45 uur. In juli en augustus is de toren dagelijks op deze tijden geopend.

In de Abdij zelf is het Zeeuws museum gevestigd. Een divers museum met verschillende historische kunst, natuurhistorie, archeologie en meer. Daarnaast zijn er verschillende tijdelijke exposities gericht op bijvoorbeeld mode, nijverheid en textiel. Het museum is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Als student krijg je korting en betaal je slechts €5,50. Het bezoek kun je afsluiten met een heerlijke lunch, kop koffie met gebak of een borrel bij het museumcafé (ZMCafé). Met lekker weer kun je plaatsnemen op het terras op het prachtige, boomrijke en autovrije Abdijplein.

Winkelen

In Middelburg kun je ook goed winkelen. Ben je geïnteresseerd in grote ketens? Ga dan naar de Lange Delft. Ben je meer opzoek naar bijzondere boetiekjes met originele items? Duik dan de kleine, pittoreske zijstraatjes in en ga op ontdekking. Verschillende antiekwinkels, vintage en tweedehands winkels vind je in de Sint Jansstraat, Herenstraat en Segeerstraat.

Eten & drinken op hoog niveau

Op culinair gebied hoef je in Middelburg niks te missen. Vooral visliefhebbers kunnen in deze stad hun hart ophalen. Verse mosselen en diverse soorten vis vind je op menig menukaart!

De meeste restaurants in de stad zijn gevestigd rond het Marktplein en het Damplein. Vlakbij het stadhuis vind je bijvoorbeeld het restaurant Vriendschap met mooie en betaalbare gerechten voor iedereen. Is het lekker weer, beweeg je dan richting de Markt en de Pottenmarkt om neer te strijken op een van de vele terrassen.

Zin in een zoete pauze? Breng dan zeker een bezoekje aan Honeypie: een schattig theehuis met de lekkerste taartjes, thee en koffie. Juist meer een liefhebber van een hartige hap en een goed, lokaal biertje? Ga dan naar de Hosternokke stadsbrouwerij, waar verschillende bieren van het lokale merk gebrouwen worden en uiteraard te proeven zijn.

Meer studentennieuws

Geld besparen
Abonneren op