← Terug naar overzicht

Koningsdag in Utrecht

Elk jaar op 27 april vieren we de verjaardag van onze koning. Een dag waarop het hele land oranje kleurt, overal gezellige feestjes worden georganiseerd en iedereen hoopt op lekker weer. Van fiets versieren tot koekhappen en spijkerbroek hangen op de vlooienmarkt: niets is op deze dag te gek. Een dag waarop we samen komen, vieren en proosten op ons land en ons koningshuis. En vooral een héél goed excuus om veel feestjes af te gaan, dansjes te doen en drankjes te drinken! In deze blog lees je hoe je in Utrecht dit jaar deze dag het beste in kan richten.

Niet zoals we gewend zijn

First things first: de stad zal er dit jaar met Koningsdag hoogstwaarschijnlijk anders uit zien dan we als Utrechtenaren gewend zijn. Een tijdje terug heeft een grote groep ondernemers een brief geschreven naar de gemeente. De feesten die zij jaarlijks organiseren op openbare pleinen zijn niet winstgevend genoeg. Ze moeten stoppen op een tijd waarop de mensen juist hun feestje willen beginnen en dat werkt niet volgens hen. De regeldruk is te hoog en hier willen ze verandering in brengen. Tot nu toe is er geen oplossing gevonden en hierom zullen hoogstwaarschijnlijk op de Neude, het Stadhuisplein en het Domplein geen feesten zijn.

Maar, niet getreurd! Op Janskerkhof zal wel een feest zijn voor bezoekers boven 21 jaar. Ook op Mariaplaats zal deze dag gewoon gevierd worden. Daarnaast zullen er tijdens koningsnacht tot 01:00 uur wél feesten zijn op alle pleinen.

Vrijmarkt

Ondanks de eventuele tegenvaller, zal de stad zeker oranje kleuren en er feestelijk uitzien. Bovendien gaat de gebruikelijke vrijmarkt gewoon door. Zoals altijd kun je dus heerlijk langs alle kraampjes en kleedjes struinen, opzoek naar kostbare vondsten voor een klein prijsje. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen jezelf te ontpoppen tot heuse marktverkoper. Duik eens de zolder op en de garage in opzoek naar (oude) spullen die je niet meer nodig hebt. Stal ze tijdens Koningsdag uit en verdien er een lekker zakcentje mee. Alle regels die gelden voor de verkoop kun je vinden op de website van de gemeente Utrecht.

De vrijmarkt begint op vrijdagavond 26 april om 18:00 uur en duurt tot zaterdag 27 april om 18:00 uur. Een plattegrond van het gebied waar de vrijmarkt neer zal strijken, vind je hier.

Koningsnacht

Het echte feestbeest hoeft niet te wachten tot Koningsdag zelf. Op de avond ervoor, ook wel bekend als Koningsnacht, is al een hoop te doen. Zoals benoemd kun je lekker losgaan op openbare pleinen in de stad tot 01:00 uur. Hierna kun je de reguliere kroegen induiken tot de late uurtjes.

Daarnaast zijn er vele georganiseerde feestjes te bezoeken. Zo vindt in Studio A12 TIKTAK Kingsnight plaats. Ook kun je terecht bij Central Studios, De Helling, de Poema, Tivoli of de Winkel van Sinkel. Voor al deze feesten moet je van tevoren wel even een kaartje kopen. Zo ben je er zeker van dat je binnen komt en met al je vrienden om 12 uur kunt proosten op de verjaardag van onze Willem!

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op