← Terug naar overzicht

Zo wordt jouw fiets nooit meer gestolen!

Het is laat, het bier wil er niet meer in en alles waar je naar verlangt, is de enige vorm van onvoorwaardelijke liefde in je leven: je bed. Zonder je vrienden te groeten, strompel je de kroeg uit en zoek je de snelste weg naar de plek waar je jouw fiets had geparkeerd. Althans, waar je dacht dat je hem had geparkeerd. Na drie keer dezelfde straat op en af te hebben gelopen kom je tot de even pijnlijke, als onvermijdelijke conclusie... Je zal je stalen ros na weken, maanden of jaren van trouwe dienst nooit meer terugzien. Gelukkig heeft ondergetekende ooit het heft in eigen hand genomen en een fietsendief gevraagd om zijn beroepsgeheimen te delen met een arme student die drie fietsen in vier maanden was kwijtgeraakt. Buiten zijn twijfelachtige beroep was het een hele vriendelijke man en hieronder lees je de vier vuistregels die hij mij die avond leerde.

Regel 1: Investeer in je slot

Ook al lijkt het raar om meer geld aan je slot dan aan je fiets uit te geven, het slot is het allereerste wat een fietsendief checkt. Per definitie is elk slot wat van de Action, of soortgelijke winkels, komt onvoldoende. Een beetje fietsendief heeft een nijptang op zak waarmee hij binnen 2.34 seconden je fiets heeft ontmanteld. Ga voor een slot dat minstens van die ijzeren ringen heeft. Ook daarmee ben je niet 100% veilig, maar jouw fiets kost dan veel meer moeite om mee te nemen dan de fiets van je huisgenoot of een van de andere 5000 fietsen die voor het oprapen staan. Conclusie: Goedkoop is duurkoop.

Regel 2: Leg je slot nooit op de grond

Gefeliciteerd! Met het opvolgen van regel 1 heb je een belangrijke stap gezet in een duurzame relatie tussen jou en je fiets. Helaas ben je er nog niet helemaal. De oude, wijze man legde mij die avond uit dat het slot (dus niet de ketting) nooit op de grond mag liggen. Als dit wel gebeurt is het een koud kunstje om met een steen of een ander zwaar voorwerp het slot gemakkelijk open te breken. Zelfs de beste sloten leggen het af tegen deze oeroude roverstechniek.

Regel 3: Zet je fiets in het licht

Voor een fietsendief draait het allemaal om gemak. Hoe sneller je een fiets hebt gestolen, hoe sneller je hem kan verkopen, hoe sneller je weer een nieuwe fiets kan stelen. Net dat extra beetje moeite doen kan jouw fiets buiten schot houden. Zet je fiets daarom altijd onder een lantaarnpaal, winkelverlichting of een andere lichtbron. Het is nou eenmaal fijner om een onrechtmatige daad uit te plegen wanneer niemand je kan zien...

Regel 4: Let op de fiets die je koopt

Stel dat je nou een keer last hebt van een zwak karakter en besluit het fietsenonderwereldcircuit in Utrecht in stand te houden, let dan goed op de fiets die je koopt. Vaak zal je zien dat er een volledig zwart gespoten fiets wordt aangeboden. Dit zijn altijd fietsen die ooit zijn weggenomen van hun rechtmatige eigenaar met de bedoeling dat diezelfde rechtmatige eigenaar hem niet meer terugherkent. Fietsenhandelaren weten dus allemaal dat dit ooit een gestolen fiets is geweest en stelen hem dan graag nogmaals. Ze weten immers dat de nieuwe eigenaar hem ook ooit van een fietsendief heeft gekocht en geen poot heeft om op te staan.

(Regel 4 moet niet worden opgevat als een aanmoediging, maar als jouw dronken zelf, de persoon die je zelf eigenlijk niet bent, toch besluit zijn carrière op het spel te zetten, dan kan het maar beter wat opleveren ook.)

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op