← Terug naar overzicht

De duurzame student

De aarde warmt op, de seizoenen worden steeds heftiger en de zeespiegel stijgt. We weten het allemaal: klimaatverandering is hot-topic en we dragen er allemaal aan bij. Als we zo doorgaan, zullen onze (klein)kinderen nog meer gevolgen ervaren. Dat wil natuurlijk niemand. Maar wat kun je als individu doen tegen zo’n ingrijpende, allesomvattende verandering? Soms voelt het misschien alsof je er niet tegen op kunt boksen, maar dat is niet helemaal waar. Ook jij kan een steentje bijdragen aan een beter klimaat, echt waar! Wil je weten hoe je dit als student kan doen? Lees dan verder!

Vervoermiddel

Het eerste grote verschil dat je als individu kunt maken, is de manier waarop je van A naar B reist. Wil je het milieu helemaal niet belasten? Ga dan lopen of pak de fiets. Dit is ook nog eens heel gezond, een win-win situatie dus.

Echter, lopend of op de fiets zijn niet alle bestemmingen goed te bereiken. Kies bij een langere afstand voor de trein in plaats van de auto of de bus. Uit onderzoek is gebleken dat de trein 75% minder CO2 uitstoot dan een auto. Daar komt bij kijken dat reizen in de daluren nog beter is voor het milieu. Er geldt namelijk: hoe meer mensen in de daluren reizen, hoe minder treinen er ingezet hoeven te worden in de spits. De Nederlandse overheid maakt het voor studenten erg makkelijk om met de trein te reizen. Als student ontvang je een studenten-OV, waarmee je doordeweeks of in het weekend het hele land door kan. Daarnaast kun je in de daluren reizen met 40% korting. Maak hier dus goed gebruik van. Daar maak je niet alleen je portemonnee, maar ook moeder aarde blij mee. 

Ga je op vakantie? Kijk dan eens of het mogelijk is met de trein te gaan in plaats van met het vliegtuig. Een vliegtuig stoot gigantisch veel CO2 uit en is dus zeer schadelijk voor het milieu. Er komen steeds meer betaalbare en comfortabele opties om met de trein een mooie (rond)reis te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Interrail: een superleuke, betaalbare manier om deze zomer een roadtrip door Europa te maken met je vrienden!

Recyclen

Het lijkt veel werk, maar dat is het niet. Keer op keer word ik weer teleurgesteld door het minuscule aantal studenten dat ik ken dat zijn afval recyclet. Zo jammer! Een klusje van niks, waarmee je een hele goede daad verricht.

Het enige wat je hoeft te doen is een krat onder je aanrecht schuiven waar je al je glas in verzamelt. Aan je keukenkastje hang je een zak voor plastic afval en op het aanrecht zet je een klein bakje voor etensresten. Op veel plekken worden plastic afvalen en etensresten gewoon opgehaald. Veel moeite kost het dus niet. Daarnaast levert het ook andere voordelen op. Je restafval bak stinkt minder snel, omdat er geen etensresten meer in worden gegooid. Ook zit de bak minder snel vol. En eens per maand je bierkratjes en plastic flessen inleveren bij de supermarkt levert je mooie korting op voor je volgende boodschap!

Hup, de stad in!

Wist je dat online bestellen erg schadelijk voor het milieu is? Het afleveren en vaak ook weer terugbrengen van jouw pakketje kost vele kilometers. Kilometers die gemaakt worden met een busje dat veel CO2-uitstoot en dus milieubelastend is. De oplossing hiervoor is echter heel simpel: bezoek de fysieke winkel (op de fiets natuurlijk)! Ga samen met een vriend(in) en maak er een gezellige middag van. Veel leuker dan dat gescroll alleen achter je laptop!

Meer studentennieuws

winter utrecht
Winterse hotspots in Utrecht
Abonneren op