← Terug naar overzicht

Wat kan je verwachten van een bezoek aan de gynaecoloog?

Iedereen heeft wel eens van de gynaecoloog gehoord, maar een heleboel studentes zijn er nog nooit geweest. Benieuwd wanneer je naar een gynaecoloog toe moet en hoe dat er ongeveer aan toe gaat? Wij vertellen het je!

Wat doet een gynaecoloog?

Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd is in ‘vrouwenziekten’. Je kan bij hem of haar terecht voor een uitstrijkje, vragen over anticonceptie, menstruatieklachten, vaginale klachten en problemen bij het zwanger worden. Ook begeleidt een gynaecoloog complexe zwangerschappen en bevallingen. Het kan best spannend zijn als je voor het eerst naar de gynaecoloog gaat, maar een gynaecoloog heeft al genoeg gezien en gehoord in zijn of haar leven. Je hoeft je dus absoluut niet te schamen als je naar de gynaecoloog gaat!

Wanneer naar gynaecoloog?

Meestal verwijst je huisarts je door naar een gynaecoloog als dit nodig is. Dit is vaak het geval als je een van bovenstaande klachten of vragen hebt. Ook krijg je rond je 30e verjaardag een uitnodiging van de gynaecoloog om je te laten testen op baarmoederhalskanker. Als je daarvoor nog niet naar de gynaecoloog bent geweest, dan is deze uitnodiging dus het perfecte moment om voor het eerst te gaan.

Wordt een bezoek aan de gynaecoloog vergoed door de verzekering?

Als je van de huisarts een verwijsbrief hebt gekregen voor de gynaecoloog, wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Let wel op dat het eigen risico van toepassing is, dus als je jouw eigen risico nog niet opgemaakt hebt kunnen er kosten verbonden zijn aan het bezoek van een gynaecoloog. Als er een gynaecoloog is aangesloten bij jouw huisartsenpraktijk, zoals bij Huisartsenpraktijk de Uithof en Janskerkhof, vallen de afspraken en behandelingen onder huisartsenzorg. Dit betekent dat het niet onder het eigen risico valt en er dus geen kosten aan verbonden zijn. Afhankelijk van je zorgverzekering, moet je wel betalen voor anticonceptiemiddelen of een spiraal.

Eerste bezoek aan een gynaecoloog

Voordat je een gynaecoloog kiest, kan je het beste even rondvragen bij vrouwelijke familieleden en vriendinnen. Als zij een gynaecoloog hebben waar ze zich prettig bij voelen, kan je erover nadenken om daar ook een afspraak te maken. Het zou geen verschil mogen maken of de gynaecoloog een man of vrouw is. Voel jij je prettiger bij een vrouw? Dan is die keuze natuurlijk aan jou! Als je een bezoek brengt aan een gynaecoloog, dan kan je het beste een jurk of rok aantrekken. Op deze manier hoef je je niet helemaal uit te kleden als je op de behandeltafel gaat liggen.

Als je wordt onderzocht, vraagt de gynaecoloog je op de behandeltafel te gaan liggen en je benen te spreiden. Je voeten kan je laten rusten in speciale beugels. Voor het onderzoek gebruiken gynaecologen meestal een eendenbek om beter uit te voeren. Deze kan wat koud aanvoelen, maar het doet helemaal geen pijn! Ook als je een uitstrijkje moet laten maken voel je hier meestal niks van. Het onderzoek is dus pijnloos en ook weer zo voorbij. Moet je naar de gynaecoloog? Dan hoef je je dus nergens druk om te maken!

Meer studentennieuws

Werken bij Magnetme
Abonneren op