← Terug naar overzicht

Met deze tips houd jij je makkelijk aan je goede voornemens!

Nieuw jaar, nieuwe voornemens! Veel mensen komen ieder jaar met nieuwe ideeën om zichzelf te verbeteren. Gezonder eten, meer sporten, vaker vroeg opstaan, noem maar op. En ieder jaar mislukken veel van deze goede voornemens al in de eerste week van januari. Hoe zorg je ervoor dat je het dit jaar wel vol houdt?

Leg de lat niet te hoog

Natuurlijk is het goed om jezelf uit te dagen. Maar maak het jezelf niet te moeilijk! Je goede voornemens moeten wel haalbaar zijn. Wil je bijvoorbeeld beginnen met sporten? Verwacht dan niet van jezelf dat je direct zes dagen per week in de sportschool staat. Stel eerst als doel dat je één of twee keer per week gaat. Als dit eenmaal lukt, kun je het langzaam opbouwen. Probeer anders ook om thuis sportoefeningen te doen. 

Houd anderen op de hoogte

Vertel aan anderen wat voor voornemens je hebt. Zeg bijvoorbeeld tegen je huisgenoten dat je wat vaker naar de UB wilt om te studeren. Of dat je wat gezonder wilt eten. Zo kunnen mensen om je heen er een beetje rekening mee houden. Bovendien heb je dan ook te maken met sociale controle, waardoor je minder snel opgeeft. En wie weet kun je mensen in je omgeving wel overhalen om met je mee te doen. Als je een van deze originele goede voornemens hebt, dan lukt dat zeker!

Beloon jezelf

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat veel mensen hun goede voornemens in de eerste maand van het nieuwe jaar al opgeven. Het is daarom hartstikke knap als jij het langer volhoudt! En daarom mag je jezelf best belonen. Spreek bijvoorbeeld af dat je wat leuks koopt voor jezelf als je het een maandje hebt volgehouden.

Herinner jezelf aan je voornemens

Goede voornemens gaan vaak over het afleren van slechte gewoontes. Doordat je deze dingen automatisch doet, is het lastig om ze af te leren. Zorg daarom dat je vaak aan je goede voornemens herinnerd wordt. Hang bijvoorbeeld een briefje met je voornemens boven je bed of zet reminders in je telefoon.

Meer studentennieuws

hardlopen utrecht
Abonneren op