← Terug naar overzicht

5x Dit moet je weten over reisvaccinaties

Ben jij een van de gelukkigen die een mooie reis gaat maken in de kerstvakantie? Dan is het nog even aftellen! Maar voordat je gaat, moet je wel zorgen voor de juiste inentingen. Wij geven in dit artikel antwoord op 5 belangrijke vragen over reisvaccinaties!

1. Voor welke landen heb je een reisvaccinatie nodig?

Als je naar een land in een van de volgende gebieden gaat, heb je meestal een vaccinatie nodig: Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, het Caribische gebied en Oost Europa. Het verschilt per land welke vaccinaties je precies nodig hebt. Jouw huisarts kan je hierover adviseren.

2. Waarom heb je inentingen nodig?

In sommige gebieden van de wereld komen infectieziekten voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Dit zijn bijvoorbeeld Hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Ook is de hygiëne in sommige landen een stuk slechter dan in Nederland, wat kan leiden tot ziekte. Om te voorkomen dat je een ziekte of aandoening in een van deze landen oploopt, worden vaccinaties aangeraden en soms zelfs verplicht.

3. Welke reisvaccinaties zijn er?

Vaak heb je maar een of twee vaccinaties nodig. Welke dit precies zijn, is afhankelijk van het land waar je heen gaat en welke vaccinaties je al hebt gehad. Je huisarts kan je meer vertellen over welke inentingen jij nodig hebt als je op reis gaat. De volgende reisvaccinaties kan je halen:

  • BMR (tegen de bof, mazelen en rode hond)
  • DTP (tegen difterie, tetanus en polio)
  • Buiktyfus
  • Gele koorts
  • Hepatitis A
  • Hepatitis B
  • Meningokokkenziekte
  • Rabiës (tegen hondsdolheid)
  • FSME (tegen tekenencefalitis)

Let er ook op dat je tijdig je inentingen haalt. Sommige vaccinaties bestaan namelijk uit meerdere prikken die je verspreid over een aantal weken moet halen, voordat het werkt. Het beste is om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts om een afspraak te maken. Zeker als je meer dan drie maanden op reis gaat, is het goed om ruim voor je reis bij de huisarts langs te gaan. Neem ook als je last minute op reis gaat, contact op met je huisarts. Ook dan heeft het nog zin om bepaalde reisvaccinaties te halen!

4. Wat zijn de kosten voor een reisvaccinatie?

Het bedrag bestaat meestal uit de kosten voor het consult, de daadwerkelijke inentingen en een vaccinatiepaspoort (tenzij je die al hebt natuurlijk). De prijzen hiervoor verschillen per gezondheidsinstelling. Het is dus handig om vooraf even te informeren over de kosten. Soms kan je de kosten declareren bij je zorgverzekeraar als je een aanvullende zorgverzekering hebt.

5. Waar moet je op letten tijdens en na je reis?

Veel reizigers worden tijdens hun reis ziek. Ze krijgen dan bijvoorbeeld diarree of huidinfecties. Meestal gaan deze klachten vanzelf over. Twijfel je of vind je dat de symptomen te lang aanhouden? Raadpleeg dan altijd even de instelling waar je jouw inentingen hebt gehaald. Je kunt ook een aantal producten meenemen die helpen om sommige klachten (tijdelijk) te verhelpen of voorkomen. Denk hierbij aan diarreeremmers, middelen tegen uitdroging en producten die muggen en insecten op afstand houden.

Meer studentennieuws

Geld besparen
Abonneren op