← Terug naar overzicht

De belangrijkste informatie over zorgverzekeringen

Het is nooit te laat om je te verdiepen in zorgverzekeringen. Zeker als je bijna 18 jaar bent en je straks zelf gaat betalen voor de zorgverzekering. In dit artikel lees je de belangrijkste informatie over zorgverzekeringen.

Het verschil tussen de basisverzekering en aanvullende verzekering

Studenten kiezen vaak voor de goedkoopste zorgverzekering, maar weten niet wat de verzekering inhoudt. Een basisverzekering is verplicht in Nederland. Deze verzekering vergoedt de noodzakelijke zorg en veelgebruikte geneeskundige zorg. Een huisartsbezoek wordt dus gewoon vergoed. Een aanvullende verzekering is voor extra zorg. Voor de tandarts kan je een aanvullende verzekering nemen. Je krijgt dan tandartskosten helemaal of gedeeltelijk vergoedt. Dit kan je ook doen voor bijvoorbeeld brillen, lenzen en fysiotherapie. De aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan handig zijn. Als je bijvoorbeeld vaak lenzen draagt, dan kan dit (deels) vergoed worden als je aanvullend verzekerd bent.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat de verzekering jouw zorgkosten vergoedt. Dit jaar is het verplichte eigen risico €385. Als je dus bepaalde medicijnen nodig hebt, dan moet je deze eerst zelf betalen. Pas als je €385 hebt besteed aan medicijnen of zorg, dan gaat de zorgverzekering medicijnen of zorg vergoeden. Dit geldt alleen voor dingen die in je basisverzekering of aanvullende verzekering zitten.

Een aantal dingen vallen niet onder het eigen risico. Dus voor deze dingen hoef je ook niet te betalen: bezoek aan de huisarts, zorg door de wijkverpleging, kraamzorg en verloskundige zorg.

Je kan je eigen risico ook verhogen. Als je je eigen risico vrijwillig verhoogt, dan betaal je maandelijks minder premie. Je betaalt dan wel meer uit je eigen zak als je zorg nodig hebt. Als je bijvoorbeeld €500 aan eigen risico hebt, dan moet je wel goed bedenken of je dit bedrag kan betalen als je zorg nodig hebt.

Zorgverzekering kiezen

Een zorgverzekering kiezen is niet zo makkelijk. Het moet wel bij jou en jouw wensen passen. Je kan zorgverzekeringen vergelijken om een keuze te maken. Je krijgt hierbij een overzicht met zorgverzekeraars die bij jou passen en wat de prijzen voor een verzekering zijn. Je hebt ook recht op zorgtoeslag als je een laag inkomen hebt. Handig dus voor studenten! Op de website van de Belastingdienst kan je zorgtoeslag aanvragen.

Overstappen

Als je niet tevreden bent over jouw huidige zorgverzekering, kan je vanaf november overstappen. Je moet je huidige verzekering voor 1 januari opgezegd hebben. De nieuwe moet je voor 1 februari hebben aangevraagd. Deze gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Meer studentennieuws

study university library
Winter in Amsterdam
Abonneren op