← Terug naar overzicht

Een tijdreis naar de nabije toekomst: Utrecht Centraal

CU2030 (see you 2030), zo heet het grote project rondom Utrecht centraal. Maar zo lang hoeven we helemaal niet te wachten. De komende jaren zal het vernieuwde Utrecht centraal al vorm beginnen te krijgen. Vandaag bekijken we de drie grote pleinen die het station sinds jaar en dag omringen.

Het Stationsplein

De eerste, tweede, derde en misschien ook wel de achtste keer dat ik door Hoog Catharijne liep op zoek naar Utrecht Centraal verdwaalde ik volledig. Zonder het te weten liep ik steeds hetzelfde rondje totdat het me na een twintig minuten toch wijselijk leek de bordjes te gaan volgen. Nu, na drie jaar in Utrecht gaat het me al wat beter af. Door de komst van een stationsplein zullen de vele generaties die na mij Utrecht mogen ontdekken dit probleem niet meer hebben. Dit gigantisch, futuristisch ogende stationsplein doemt nu op tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne waardoor de weg naar het station nu een stuk makkelijker te vinden is. Vooral het, hiernaast afgebeelde, hoge witte platform op enorme palen springt in het oog. Het doet mij denken aan een bijenkorf op poten. Onder dit plein wordt keihard gewerkt aan een fietsenstalling die plaats zal bieden aan zo'n 12.500 fietsen en ze verwachten hier in 2019 klaar mee te zijn. Het plein zal omringd worden door winkel- en horecagelegenheden. Het idee is om Utrecht Centraal en de binnenstad op een natuurlijke manier met elkaar te verbinden. Mooie brede, groene straten zullen het toch altijd wat industrieel gebied daar gaan vervangen.

Het Jaarbeursplein

Een andere grote verandering die ons te wachten staat is de renovatie van het Jaarbeursplein. Een enorm oppervlak met een scala aan mogelijkheden. Deze mogelijkheden worden nu benut. Het plein werd ontsierd werd door de grauwe gebouwen en de vele bussen, iets waar voorgoed mee afgerekend zal worden. Het plein wordt autovrij en met het planten van bomen zal het een veel groenere en vrolijkere uitstraling krijgen. Deze vernieuwde uitstraling loop eigenlijk als een rode draad door de werkzaamheden. De innovaties zorgen voor meer natuur, meer ruimte voor voetgangers en geven je het idee dat je je niet in het centrum van een, voor Nederlandse begrippen, enorme stad loopt. Daarnaast kunnen hier in de toekomst evenementen gehouden worden. Er komt een grote vijver op het plein dat wanneer het afgedekt is als podium gebruikt kan worden. Onder dit plein komt een parkeergarage van drie verdiepingen waar 778 auto hun nieuwe onderdak kunnen vinden. Verwacht wordt dat dit in 2018 al helemaal afgerond is.

Het Vredenburgplein

Het Vredenburgplein zet je af in de oude binnenstad van Utrecht. Bij mijn eerdergenoemde eerste bezoeken aan Utrecht centraal stond het symbool voor de uitweg uit het doolhof wat zich Hoog Catharijne noemt. Wanneer ik mijn eerste stappen op dit plein zette, wist ik dat de lijdensweg voorbij was. Dit plein krijgt dit jaar een volledig nieuwe dimensie. Een gigantisch mozaïekwerk zal als een natuurstenen tapijt over het plein komen te liggen. Kunstenares Jennifer Tee heeft de stemming, gehouden onder de Utrechtse bevolking, gewonnen en haar mozaïek zal tot in de lengte der dagen het plein kleur geven. Omdat traditiegetrouw elke woensdag, vrijdag en zaterdag een markt is op het plein zullen er mozaïeken van een vis, een stuk kaas, lippenstift, een croissant en een eierdoos op plein komen. En om het allemaal nóg wat mooier te maken zal het Vredenburgplein, net als het Jaarbeursplein meer ruimte geven voor de natuur.

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
Abonneren op