← Terug naar overzicht

5 x de leukste stedentripjes

Het is zomer… En dat wil zeggen: vakantie! Heb jij nog geen plannen? Geen stress, ik ook niet. Ik zocht daarom uit welke steden leuk zijn om te bezoeken. Hieronder volgt een overzicht met steden voor een leuk stedentripje!

1. Sevilla

Een Spaanse stad vol met geschiedenis en cultuur. Sevilla is de vierde grootste stad van Spanje die vol zit met mooie architectuur. Er zijn genoeg pleintjes waar je lekker een cocktailtje kan drinken en lekkere tapas kunt eten. De stad behoort tot een van de warmste steden in Europa. Dus het is er altijd lekker warm! Het symbool van Sevilla is de Giralda, de klokkentoren van de grootste gotische kathedraal ter wereld. Je kunt naar de top klimmen, de tombe van Columbus bezoeken en genieten van het mooie uitzicht over de stad. Het koninklijk paleis van Sevilla, Real Alcázar, is het oudste paleis van Europa dat nog door de Spaanse koning en koningin wordt gebruikt. Het heeft een mix van christelijke en Arabische architectuur. Pluspunt: het heeft ook supermooie tuinen! Sevilla staat daarom hoog op mijn lijstje van steden die ik wil bezoeken!

2. Praag

Praag wordt gezien als een van Europa’s mooiste steden. Het historisch centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO! De stad heeft de bijnaam De Gouden Stad. Er rijden genoeg trams, bussen en metro’s in de stad, maar je kan alles ook makkelijk te voet bereiken. Praag zit vol met mooie bezienswaardigheden. Het Oude Stadshuisplein is daar een voorbeeld van. Op dit plein vind je onder andere de gotische Tynkerk en het Oude Raadhuis. Naast het Oude Raadhuis staat de Astronomische Klok. Deze geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de dagen en de maandstand. Om het uur gaan er twee deurtjes open, daaruit komen Jezus en zijn apostelen. Rondom het plein zijn een heleboel terrasjes te vinden. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag is de Karelsbrug. Op deze brug vind je schilders, portrettekenaars en marktkraampjes. Daarnaast heb je een mooi uitzicht op de gebouwen aan de overkant. Dit maakt een stadswandeling door Praag dus nóg leuker!

3. Kopenhagen

Kopenhagen is ongeveer een uur tot anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam. Bij aankomst is het belangrijk om gelijk een toeristenpas te kopen. Daarmee kan je gratis reizen met het openbaar vervoer en krijg je korting in verschillende restaurants, op verschillende attracties en musea. Je kan de stad makkelijk lopend of fietsend verkennen. Maar met de toeristenpas kan je dus gratis reizen en er rijdt elke 10 minuten wel een bus, tram of metro. Shoppen kan natuurlijk ook in Kopenhagen. Bijvoorbeeld in de bekendste winkelstraat: Strøget. In het centrum vind je ook een attractiepark: Tivoli.

4. Porto

Porto is een havenstad in het noordwesten van Portugal. Dit stadje is zo klein dat je niet eens hoeft te haasten om de bezienswaardigheden te zien. Langs de pleintjes zie je kleurrijke herenhuizen. Er zijn ook kleine betegelde huisjes in de kleine straatjes van het centrum. Daarnaast zie je in Porto ook veel streetart. En dan heb ik het niet over graffitiwerk van jongeren… Maar echte kunstwerken van bekende kunstenaars. Deze volgende bezienswaardigheden zijn zeker een bezoekje waard:

  • Vila Nova de Gaia
  • Jardins de Palácio de Cristal
  • Maria Pia-brug
  • Ribeira
  • Sé do Porto
  • Casa de Música

Het havenstadje heeft natuurlijk nog meer leuke en mooie dingen om te zien. Maar deze zijn toch wel erg populair.

5. Oberhausen

Misschien wil je niet te ver van huis en gewoon een leuk roadtripje maken. Oberhausen is dan een leuke optie! In Oberhausen heb je CentrO zitten. Dat is een van de grootse winkelcentra van Duitsland. Je vindt er verschillende winkels, maar ze hebben ook een eigen foodcorner. Dus je kan er ook nog eens lekker eten! Vlak bij CentrO is er ook een grote Sea Life. Ideaal als je je shoptripje wilt combineren met wat onderwaterwonderen! Je kan ook Movie Park bezoeken, want dat is maar een halfuurtje rijden vanaf Oberhausen. Dit is een van de leukste pretparken, vind ik zelf, en ook redelijk betaalbaar!

Dit was een overzicht met originele stedentripopties voor deze zomer. Het zijn gelukkig niet de standaard steden zoals Londen, Madrid of Kreta. Mocht je nog meer inspiratie willen, lees dan onze blog: Vakantie inspiratie: de mooiste low budget bestemmingen.

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
Abonneren op