← Terug naar overzicht

Schurft: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Het zal de meeste van jullie niet zijn ontgaan: er heerst schurft in Nederlandse studentenhuizen. Vooral in Leiden, Utrecht en Groningen schijnen er heuse uitbraken te zijn. Maar wat is schurft nou eigenlijk? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? Wij vertellen het je!

Wat is schurft?

Het klinkt een beetje als een ziekte uit de Middeleeuwen, maar ook vandaag de dag kan je schurft krijgen. Vooral op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven is een uitbraak mogelijk: studentenhuizen dus! Schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Je kan besmet raken wanneer je langer dan 15 minuten huid-op-huidcontact hebt met iemand die besmet is. Ook kunnen de beestjes op je huid komen wanneer je bijvoorbeeld samen in hetzelfde bed slaapt, (wisselende) seksuele contacten hebt of kleding van je huisgenoot leent.

Wat zijn de symptomen?

Als de schurftmijt eenmaal op je huid zit, graaft hij hele kleine gangetjes. Hierin legt hij eitjes en uitwerpselen. Hier krijg je vaak rode bultjes, pukkels of blaasjes van die heel erg jeuken. De jeuk is vooral ’s nachts ondraaglijk en komt door de afweerreactie van je huid tegen de uitwerpselen van de mijt. Ook kan je de schilferende gangetjes goed zien op je handen. Als de eitjes na 3 dagen uitkomen kruipen de nieuwe mijten ook door deze gangetjes. Schurft is erg vervelend en gaat niet vanzelf over, maar kan je gelukkig wel goed behandelen. Als je denkt dat je schurft hebt, kan je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken bij een huisarts in Utrecht. Hij kan vaststellen of je schurft hebt en een behandeling voorschrijven. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk laat vast stellen of je schurft hebt en je laat behandelen. Zo voorkom je ook dat je anderen besmet!

Hoe kan je schurft behandelen?

Schurft wordt behandeld met een crème. Hiermee moet je je vanaf je kaaklijn tot je tenen insmeren, dus niet alleen op de plekken waar de besmetting zichtbaar is! Deze crème moet acht tot twaalf uur blijven zitten.

Ook moet je al je kleding en beddengoed op minimaal 60 graden Celsius wassen. Iedereen waarmee je langdurig contact hebt gehad moet je informeren als je schurft hebt, omdat zij ook het risico lopen besmet te zijn. Dat betekent dus ook al je scharrels van de afgelopen tijd! En woon je in een studentenhuis? Dan moeten je huisgenoten ook tegelijkertijd behandeld worden met de crème en al hun kleding en beddengoed heet wassen. Schurftmijten kunnen zich beter nestelen in vieze huizen. Het is daarom verstandig om je huis na een uitbraak schoon te houden. Eerder schreven wij een blog met schoonmaaktips om je op weg te helpen.

Zoek jij nog een goede huisarts in Utrecht? Kijk dan eens bij de Studentarts van Utrecht. Omdat hier verschillende huisartsen op twee locaties werken, kan je meestal snel terecht. Daarnaast beschikt deze praktijk over een SOA verpleegkundige. Wel zo fijn als je ergens last van hebt!

Meer studentennieuws

ideale stage vinden
Abonneren op