← Terug naar overzicht

Wat is belangrijk bij een autoverzekering?

Het is natuurlijk superchill als je als student een auto bezit. Je rijdt op vrijdag makkelijk naar je ouders en bent niet gebonden aan het ov. Maar als je een auto bezit, moet je wel goed nadenken over je autoverzekering. Wij vroegen aan Independer wat nou belangrijk is bij een autoverzekering.

1. Zet je nieuwe auto niet op naam van een van je ouders

Als je een auto koopt, ben je verplicht om de auto op jouw naam te zetten. Het is natuurlijk heel verleidelijk om de autoverzekering op naam van één van je ouders te zetten. Zij hebben veel meer schadevrije jaren, waardoor de premie lager is. Maar jammer genoeg mag dit niet. De auto moet wettelijk gezien op naam staan van degene die er het meest in rijdt, jij dus. Uiteindelijk is dat ook veel voordeliger voor jou! Hoe eerder je begint aan het opbouwen van schadevrije jaren, hoe sneller je een no-claimkorting krijgt. (Dus een lagere premie!)

2. Schadevrije jaren, say what?!

Schadevrije jaren bouw je op als er een autoverzekering op jouw naam staat.  Per jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er één schadevrij jaar bij. En hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je autoverzekeringspremie.

Als je een schade aan je eigen auto claimt bij je verzekeraar, gaan er schadevrije jaren af. Als je net een autoverzekering hebt, val je vijf jaar terug in schadevrije jaren als je iets claimt. Dit betekent dat je dus ook met je schadevrije jaren in de min kan komen. Drie jaar geen schade rijden, betekent dus niet altijd dat je drie schadevrije jaren hebt opgebouwd. Benieuwd hoeveel schadevrije jaren je hebt? Je kan dit checken op de laatste polis die je van je verzekeraar hebt gekregen.

TIP: heb je een kleine schade, zoals een krasje? Dan kan je de reparatie beter zelf betalen. Want als je de schade claimt bij je verzekeraar, kost je dat schadevrije jaren. Je autoverzekeraar verhoogt dan de premie. Dat is vaak duurder dan de kosten om een kleine schade te herstellen!

3. Let op bij het kiezen van je autoverzekering

Een volledig cascoverzekering (allrisk) is de meest uitgebreide dekking. Hiermee ben je ook verzekerd voor de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je die zelf hebt veroorzaakt. Daarnaast ben je verzekerd voor schade bij anderen. Fijn voor brokkenpiloten dus, maar let op! Vaak heb je zo’n uitgebreide dekking helemaal niet nodig. Misschien ben je zelfs oververzekerd! Stel, je hebt een allriskverzekering en je auto wordt gestolen. Dan vergoedt de autoverzekering vaak niet meer dan de dagwaarde (wat je auto op dat moment waard is). En als jouw auto niet meer de nieuwste is, is die waarde natuurlijk niet zo hoog.

TIP: wil je autoverzekeringen vergelijken? Kijk dan niet alleen naar de leeftijd van je auto. Check ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto.

4. Hoe zit het met pech in het buitenland?

De meeste autoverzekeraars hebben ook een aanvullende verzekering voor pechhulp in het buitenland. Hiermee krijg je bijvoorbeeld hulp ter plaatse, vervangend vervoer en hotel- en extra reiskosten vergoed. Wat je verzekering vergoedt, verschilt per autoverzekeraar.

TIP: pechhulp zit vaak ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via de garage of een pechhulpdienst zoals de ANWB. Check dus of je niet dubbel verzekerd bent. Scheelt weer in de portemonnee!

5. Grand theft auto in real life

Lekker aan het rijden door Europa met je clubgenoten? Het laatste wat je wilt is dat dan je auto gestolen wordt. Als het wel gebeurt, krijg je meestal vervangend vervoer aangeboden als je een verzekering voor WA beperkt casco of WA volledig casco hebt. Vaak is dit voor maximaal 30 dagen. Een andere optie is dat je per dag een (gedeeltelijke) vergoeding krijgt voor een huurauto. Check de polisvoorwaarden van je autoverzekering om te zien wat jouw verzekeraar biedt.

Als je auto na 30 dagen nog niet is teruggevonden en je hebt een beperkt casco of volledige casco verzekering. Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag. Hoe hoog dit is hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling die je autoverzekeraar heeft:

  • Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
  • Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je betaald hebt voor je tweedehands auto.
  • Dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed. Een expert stelt vast hoe hoog dit bedrag moet zijn. Als je het niet eens met de vergoeding bent, kun je zelf een expert inschakelen (contra-expert), maar dit moet je vaak zelf betalen. Stel dat jouw expert en die van de verzekeraar het niet eens worden, dan kijkt er nog derde expert mee. Zijn/haar oordeel is bindend.

Welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Moet jij je rijbewijs nog halen? Wij zochten alles uit wat je moet weten over je autorijbewijs!

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Esmee studentondernemer studentensteden
Abonneren op