← Terug naar overzicht

Zo leer jij die nieuwe taal!

Buenos dias senoras y senoritas! Dus jij wilt een nieuwe taal kunnen spreken? Klinkt als een goed idee. Helaas is het leren van een nieuwe taal niet altijd even makkelijk en leuk. Hier volgen tips die voorkomen dat het leren saai wordt.

Apps

Tegenwoordig is overal wel een app voor. Dus ook voor het leren van een nieuwe taal! Handig aan een app is dat je niet in boeken hoeft te investeren en op ieder moment van de dag wat aan je skills kan werken. De meest bekende en populairste (gratis) apps zijn hier op een rijtje gezet. 

Te beginnen met Duolingo. Als jij Engels lezen geen probleem vindt, bied Duolingo goede kwalitatieve taalcursussen aan. Start met het aangeven hoe vaak je per dag zou willen oefenen, en op welk huidig taalniveau je nu zit. Als je wilt, kun je de app zo instellen dat deze je eraan zal herinneren de taal te oefenen. Handig voor de vergeetachtigen en uitstellers onder ons. Daarnaast houd Duolingo er rekenening mee dat kennis vaak moet worden opgefrist, en houd deze bij wanneer het weer tijd is oudere oefeningen te herhalen.

Memrise is een Nederlandstalige app, met wel 90 verschillende talen in de aanbieding. Naast cursussen voor het leren van taal zijn er ook onderwerpen als aardijkskunde en wiskunde te vinden. Uniek aan deze app is dat de cursussen gemaakt zijn door de gebruikers zelf.

Tot slot heb je Babbel. Deze Engelse app richt zich op het oefenen van alledaagse gesprekken. Babbel biedt de mogelijkheid een premium account aan te maken voor uitgebreidere cursussen maar met de gratis variant kom je ook al een heel eind!

Taalcafe's

Een prettig alternatief voor de collegezaal en telefoon. En wie wil er nou niet educatief verantwoord biertjes drinken? Het concept is vrij simpel: in een café staan verschillende tafels die één of soms meerdere talen vertegenwoordigen. Hier kun jij in gesprek gaan met mensen die deze taal vloeiend spreken. Samen met anderen die deze taal ook moeten leren. In Café Marktzicht wordt iedere woensdag een taalcafé georganiseerd.
Voor de mensen die Frans of Spaans willen leren, biedt de Kargadoor in samenwerking met de organisaties El Camino en Alliance Fransaise maandelijks Taalcafe's aan. 

Vrije tijd

Het is goed om talen niet alleen te leren schrijven, maar ook goed de uitspraak te oefenen. Het wél kunnen schrijven maar zodra er gepraat wordt enkel een woordenbrij in treinvaart voorbij te horen komen, is zeer tragisch. En wordt jou met deze laatste tips hopelijk bespaard: kijk televisieprogramma's en films gesproken in de te leren taal. Of luister naar radio en podcasts. Zo voelt het minder als studeren, en is het makkelijker om je aandacht erbij te houden. Wie weet leer je zo ook nog wel iets anders nuttigs!

Meer studentennieuws

introductieweek
Abonneren op