← Terug naar overzicht

Ken je studentenrechten!

Wat doe je als je studieproblemen hebt? En weet jij zeker dat je huisbaas niet te veel huur vraagt? Als student ben je niet altijd op de hoogte van de rechten die je hebt. Daarom zetten wij wat studentenrechten op een rijtje!

Betaal niet te veel voor je studentenkamer

Utrecht is een échte studentenstad. Daardoor is het helaas niet altijd makkelijk om hier een studentenkamer te vinden. Krijg je na talloze hospiteeravonden eindelijk een kamer aangeboden? Dan neem je al snel genoegen met een te hoge huurprijs. Heel begrijpelijk, maar zeker niet nodig! Je kunt namelijk het Huurteam inschakelen. Zij kijken niet alleen of je te veel betaalt, maar helpen je ook bij een oplossing. Op de website van het Huurteam Utrecht lees je hoe je dit regelt.

Weet wat de UU wel en niet mag doen

Als je een opleiding volgt, zijn er bepaalde regels waar jij je aan moet houden. Maar dat geldt andersom ook. De Universiteit Utrecht kan natuurlijk ook niet zomaar van alles doen en laten. Zo zijn er verschillende regelementen, waarin is opgenomen wat de Universiteit Utrecht van jou verwacht, maar ook wat jij van de uni mag verwachten. Zo is er bijvoorbeeld een maximaal aantal dagen vastgelegd waarbinnen je een tentamencijfer moet ontvangen.

Recht op hulp bij (studie)problemen

Niet iedere student heeft het altijd makkelijk op zijn studie. Het kan zijn dat je door privéomstandigheden even niet zo goed presteert. Of je vindt het gewoon lastig om het tempo van je studie bij te benen. Wanneer je tegen dit soort problemen aanloopt, is het belangrijk om te bedenken dat je niet de enige bent. De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht bieden daarom allebei hulp bij (studie)problemen. Zo kun je altijd een afspraak maken met je studieadviseur of tutor. Op de website van de UU vind je meer tips over hoe je (studie)problemen aanpakt. Ook op de HU zijn er meerdere plekken waar je terecht kunt voor begeleiding en hulp.

Wie komt op voor jouw studentenrechten?

Er zijn verschillende organisaties in Nederland die zich bezighouden met de belangen en rechten van studenten. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau is zo’n organisatie. Heb je vragen over de studentenrechten die je hebt? Of denk je dat er sprake is van een probleem dat niet alleen jou, maar ook je medestudenten aangaat? Dan kun je hier terecht!

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op