← Terug naar overzicht

Wat moet je regelen als nieuwe student in Utrecht?

nieuwe studenten

Als nieuwe student in een vreemde stad komt er veel op je af. Er moet van alles geregeld worden. Op wat voor zaken moet je eigenlijk allemaal letten als je gaat verhuizen? En hoe vind je een nieuwe tandarts in je nieuwe stad? Om te voorkomen dat jij door de bomen het bos niet meer ziet, zetten wij hier een aantal ‘regelzaken’ op een rijtje.

DUO

DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. Veel administratieve zaken moet je regelen via Mijn DUO. Bijvoorbeeld het aanvragen van een lening, aanvullende beurs of studentenreisproduct. Inloggen op Mijn DUO kan met je DigiD. Omdat veel zaken via DUO geregeld worden, kunnen verkeerde gegevens voor problemen zorgen. Het is dus belangrijk dat al je gegevens in Mijn DUO kloppen! Op onze pagina over DUO vind je meer informatie.

Studentenreisproduct

Als student heb je recht op een studentenreisproduct. Hiermee kun je doordeweeks óf in het weekend gratis reizen. Let op: dit is in de eerste instantie een lening. Als je je studie niet binnen tien jaar afmaakt, moet je het reisproduct terugbetalen. De aanvraag van een studentenreisproduct verloopt via DUO. Na de online aanvraag moet je het abonnement ‘ophalen’. Dit kan bij de speciale automaten. In Utrecht vind je deze automaten onder anderen in de Albert Heijn op de Oudegracht en op de Voorstraat. Via de servicepuntenzoeker kun je vinden waar de dichtstbijzijnde automaat voor jou is.

Gemeente Utrecht en huurtoeslag

Bij een verhuizing naar Utrecht moet je je inschrijven bij de gemeente Utrecht. Dit kan online of met een afspraak bij het Stadskantoor naast Utrecht Centraal Station. Aanvragen van bijvoorbeeld rij- en legitimatiebewijzen verlopen via de gemeente, dus het is belangrijk dat alles klopt! Op onze pagina over de gemeente Utrecht vind je hier meer informatie over. Let ook op dat je bij andere instanties je adreswijziging doorgeeft. Denk bijvoorbeeld aan je bank, hogeschool of universiteit en andere instanties waar je weleens post van krijgt. Het goed doorgeven van je adres, kan grote voordelen hebben. Zo kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Wat dit is en hoe je het aanvraagt, vind je op onze pagina over huurtoeslag.

Gezondheidszorg

In Utrecht vind je meerdere relatief goedkope huis- en tandartspraktijken. Sommige van deze praktijken zijn zelfs specifiek gericht op studenten. Als je veel tijd in Utrecht doorbrengt, is dit zeker een aanrader. Zo hoef je niet voor ieder tandartsbezoekje terug te reizen naar je oude woonplaats. Een geschikte tandartspraktijk voor studenten in Utrecht is de Studentist. Hier garanderen ze lage tarieven en via de website kun je makkelijk een afspraak maken. Een huisartsenpraktijk waarbij je je makkelijk in kunt schrijven, is Huisartsenpraktijk Janskerkhof. Dit ligt lekker centraal in Utrecht en je kunt veel online regelen. Zorg wel dat je je verzekeringspapieren bij de hand hebt als je je gaat inschrijven!

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
Abonneren op