← Terug naar overzicht

HOW TO: vijf tips voor het eerste jaar op het hbo

Het eerste jaar van het hbo is voor veel studenten heftig. Althans, dat is wat ik vooral hoorde over mensen die hun weg probeerde te vinden door de ‘hbo jungle’. De één sneuvelt halverwege, de ander haalt de ene na de ander tien. Maar is er ook een middenweg? Hoe pak je je eerste jaar nu echt goed aan? Je leest het hier!

Eerste weken hbo

Eigenlijk moet je het hbo zien als ‘survivals of the fittest’. Ik ben zelf absoluut geen ervaren survivalexpert. Maar het hbo voelt af en toe net als een grote jungle vol stress en deadlines. In mijn eerste jaar voelde ik mij een beetje als een verdwaalde Freek Vonk. Je moet als het ware de weg vinden door de jungle van opdrachten en vele deadlines. Dit gaat met vallen (soms hard) en weer opstaan. But keep your head up! We zijn allemaal met hetzelfde doel begonnen, namelijk om wat te leren.

Hoe overleef je je eerste jaar hbo?

Hieronder geef ik vijf tips die je kunnen helpen om goed aan je hbo-studie te beginnen:

  1. Plannen is key!
  2. Zorg dat je geordend (blijft) werken
  3. Werk zoveel mogelijk vooruit
  4. Neem genoeg pauzes
  5. Ken je eigen grenzen

Mijn persoonlijke tips

Ik ben zelf vrij chaotisch ingesteld en werk vaak alleen met deadlines. Iets wat ik heb geleerd, is dat je die deadlines of opdrachten eigenlijk moet opdelen in sub-taken. Op deze manier krijg je meer voldoening wanneer je elke keer iets afrondt en een stukje dichterbij bent bij je einddoel. Dit zal ook meer zorgen voor rust en tijd! Dus verleng je Netflix abonnement maar, want als je echt goed kunt plannen, is er ook ruimte voor een heerlijk avondje serie kijken! Die laatste tip is misschien wel één van de belangrijkste… Pak af en toe ook voldoende rust. Believe me, hierdoor kun je je op andere momenten weer beter focussen!
 

Meer studentennieuws

eurocollege
Abonneren op