← Terug naar overzicht

Wil jij deze winter de griep te snel af zijn?

De ‘R’ zit voorlopig nog in de maand en dat betekent dat de griepjes en verkoudheden ons de baas zijn. Maar hoe komt het nou dat we zo vaak ziek worden in de herfst en winter? En hoe voorkomen we dat we ziek worden?

Misconceptie: het komt niet door het weer!

We zijn snel geneigd om te denken dat de regen, hagel en sneeuw ervoor zorgen dat we ziek worden, maar dat is niet waar! Griepjes en verkoudheden worden overgebracht van mens tot mens via virusdeeltjes die zweven in de lucht. Zonder dat je het door hebt adem je deze in en op die manier raak je besmet.  

Dit soort virussen zweven het hele jaar door de lucht, maar waarom worden we in de winter en herfst dan zo veel sneller ziek? Dit komt omdat we zijn sneller geneigd om binnen te blijven als het buiten koud of regenachtig is. Je zit vaak met z’n allen dicht op elkaar en krijgt maar weinig frisse lucht omdat alle deuren en ramen dicht blijven. Als één iemand niest of hoest, blijven de virusdeeltjes in deze lucht hangen en raken de anderen daar gemakkelijker mee besmet.

Daarnaast vermenigvuldigen virusdeeltjes zich sneller in koude temperaturen (waardoor er dus méér virusdeeltjes ontstaan) en verkleinen onze bloedvaten in onze neus en keel zich als het koud is. Dit laatste zorgt voor een minder sterke doorbloeding, waardoor er minder afweerstoffen op de juiste plekken komen.

Kortom: Onze gevoeligheid voor griepjes en koudjes komt niet door het weer! Simpel gezegd steken wij elkaar aan en de barre temperatuur maakt alles een tikkeltje erger.

Onze 6 tips:

Nu je weet hoe virussen worden verspreid en hoe je besmet raakt, kunnen we verder naar informatie waar je daadwerkelijk iets mee kan! Dit zijn onze tips om verkoudheden en griepjes te voorkomen:

1.      Zet af een toe een raampje open

Zag je hem al aankomen? Leuk is het inderdaad niet in dit barre weer, maar het is wel dé manier of van al die vieze en vervelende virusdeeltjes af te komen…

2.      Je conditie opbouwen/behouden

Door regelmatig te sporten en bewegen komt je stofwisseling op gang. Op deze manier maak je meer afweerstoffen aan en die helpen jou virussen te bestrijden.

3.      Kleed je wel lekker warm aan

Ondanks dat frisse lucht een aanrader is, is het belangrijk je lichaam warm te houden. Als jij je lichaam warm houdt, hoeft je lichaam daar minder hard voor te werken en kan het zijn energie gebruiken om virussen te bestrijden.

4.      Kijk uit met snuiten!

Probeer je neus niet te vaak te snuiten en als je het doet, doe het dan erg voorzichtig. Bij het snuiten van je neus beschadig je namelijk gemakkelijk je voorhoofdholte en als die gaat ontsteken ben je nog een stuk verder van huis!

5.      Drink genoeg water

Door veel water te drinken, voer je sneller je afvalstoffen af.

6.      Werk aan je immuunsysteem

Je lichaam heeft vitamines nodig, zowel om te vechten tegen virussen als om ervan te herstellen. Door veel groene groente, vette vis en fruit te eten, geef je je lichaam wat het nodig heeft.

Zelfs als je al deze tips perfect opvolgt, is er nog steeds een kans dat je ziek wordt. Maar je verkleint wel de kansen en versoepeld je herstel flink! 

Meer studentennieuws

winter utrecht
Winterse hotspots in Utrecht
Abonneren op