U bent hier

Huisartsen in Utrecht

Als je in Utrecht gaat studeren en wonen, is het verstandig een huisarts in Utrecht te hebben. Mocht je last krijgen van gezondheidsklachten, dan weet je zeker dat je bij iemand terecht kunt. Sinds 2006 vergoeden de meeste zorgverzekeraars bovendien alleen als je een huisarts hebt in de gemeente waar je staat ingeschreven. Als je naar een andere huisarts gaat die niet aangesloten is bij jouw zorgverzekering, dan betaal je een passantentarief dat hoger is dan een bezoek aan je eigen huisarts.

Huisarts in Utrecht vinden

Wil je van huisarts veranderen, bijvoorbeeld omdat je nu in Utrecht bent gaan studeren? Dan kan dat. Je hoeft hierbij niet, net als bij het overstappen van zorgverzekering, op een nieuw kalenderjaar te wachten. Allereerst is het belangrijk om een huisarts in Utrecht te vinden, waar jij je prettig voelt. Vraag ook om je heen bij welke huisarts mede-studenten zitten, wellicht kunnen zij hun eigen huisarts aanraden.

Direct naast de Uithof zit een huisartsenpraktijk met speciale aandacht voor studenten. Ze zitten daar samen met een apotheek, fysiotherapeut en een psycholoog.
Ze hebben een stabiel team van artsen, maar ook zijn er digitale opties om de zorg snel en eenvoudig te regelen. Met regelmaat is er een gratis webinar over goed slapen of bijvoorbeeld 'college tour' over het omgaan met stress.

In Utrecht heb je ook een speciale studentenhuisarts met een locatie op De Uithof en Janskerkhof. Zij doen alles voor studenten, dat is wel zo fijn als je in Utrecht woont en naar een huisarts wilt gaan.

Tip: Vind ook een tandarts in Utrecht

Waar op letten bij keuze voor huisarts

Kijk sowieso eerst of de huisarts wel nieuwe patiënten aan neemt. Controleer of de huisarts een BIG registratie heeft en of de huisarts is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar. 

Veranderen van huisarts in Utrecht

In Nederland mag je vrij van huisarts veranderen, op elk moment dat jij wil. Als je van huisarts wilt veranderen dan kun je je inschrijven bij je nieuwe huisarts, mits deze natuurlijk nieuwe patiënten aanneemt. Veel huisartsen werken tegenwoordig met een zogenaamd 'digitaal dossier'. Als je je inschrijft bij een nieuwe huisarts worden automatisch je gegevens digitaal opgevraagd bij je oude huisarts. Om er zeker van te zijn dat je dossier doorgestuurd wordt, kun je altijd even je oude huisarts bellen en vragen of ze de aanvraag voor je dossier van je nieuwe huisarts ontvangen hebben. Je bent niet verplicht een reden op te geven waarom je van huisarts verandert.

Tip: Heb je moeilijkheden bij het overstappen naar een andere huisarts, dan kun je jouw tip of signaal melden via Consuwijzer.nl

Lees ook

soa test
soa-test
Abonneren op