U bent hier

Hoe maak je een begroting?

Als student heb je veel kosten waar je tijdens de middelbare school geen rekening mee hoefde te houden. Toch komen ze tijdens je studententijd op je bordje te liggen. Hoe zet je al deze kosten op een rijtje en houd je het overzichtelijk voor jezelf? Wij leggen het uit!

Waarom zou je een begroting maken?

Het studentenleven bestaat uit feestjes, studeren, een bijbaan en héél veel boodschappen doen. Om alle leuke dingen te blijven bekostigen, en een beetje normaal te kunnen eten, lenen de meeste uitwonende studenten bij ome DUO. Maar niemand zit over 4 jaar te wachten op een schuld van tienduizenden euro’s. Het is daarom belangrijk om voor jezelf een overzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven die je maandelijks hebt. Dit klinkt misschien als ‘grote mensen praat’, maar scheelt je een hoop ellende in de toekomst.

Verschillende inkomsten

In de begroting zet je jaarlijks de inkomsten tegenover de uitgaven. Daarom is het belangrijk om een overzicht te maken van alle inkomsten die je maandelijks hebt, en deze vervolgens in een jaarroverzicht te zetten. Inkomsten variëren; sommige inkomsten heb je maandelijks terwijl andere inkomsten eens per jaar binnenkomen. Denk aan verjaardagsgeld, belastinggeld dat je terugkrijgt of een extra'tje van je ouders. We beginnen bij de vaste inkomsten.

Vaste inkomsten

Vaste inkomsten zijn inkomsten die je elke maand krijgt. Daarbij kun je denken aan de volgende inkomsten: een bijbaan, bijdrage van je ouders, huurtoeslagzorgtoeslag en ome DUO. Hieronder vind je een voorbeeld hoe je deze inkomsten in een tabel kunt invullen.

Deze inkomsten staan vast per maand en kun je dus meteen overnemen in de uiteindelijke jaarbegroting.

Variabele inkomsten

Inkomsten die niet elke maand terugkomen, noem je variabele inkomsten. Deze inkomsten kunnen, zoals eerder genoemd, de volgende inkomsten zijn: verjaardagsgeld, belastinggeld of een kleinigheidje van je ouders. Deze inkomsten zijn bij elkaar opgeteld een bepaald bedrag per jaar. Dit bedrag deel je vervolgens door 12, zodat je een bedrag per maand krijgt voor de variabele inkomsten. Hieronder een voorbeeld:

In totaal is dit een bedrag van 700 euro. Als je dit deelt door 12 krijg je: 700/12= € 58,33

Het maandelijks bedrag komt dus uit op 58,33 euro als het gaat om variabele inkomsten.

Verschillende kostenposten

Er zijn volgens het Nibud 3 verschillende kostenposten die maandelijks terugkomen. Dit zijn: vaste kosten, reserveringskosten en huishoudelijke kosten. Deze kosten worden hieronder toegelicht.

Vaste kosten

Vaste kosten bestaan uit kosten die elke maand terugkomen in een vast bedrag. Denk hierbij aan huur, een telefoonabonnement of het betalen van je studie in termijnen. Hieronder staat een tabel met mogelijke vaste kosten.

Deze kosten staan elke maand vast en zijn dus makkelijk te verwerken in een jaarbegroting.

Reserveringskosten

Deze uitgaven zijn niet nu aan de orde, maar in de toekomst. Dit kan gaan om een nieuw paar schoenen, het hebben van een lekke band of een kapotte tv die vervangen moet worden. Dit kun je in een soortgelijke tabel zetten als hieronder. Het totaalbedrag dat je in een jaar nodig hebt aan reserveringskosten deel je door 12, dan heb je het maandbedrag.

Huishoudelijke kosten

Als laatste kostenpost zijn er huishoudelijke kosten. Deze kosten komen meestal dagelijks of wekelijks terug, zoals boodschappen en schoonmaakkosten. Deze kosten zou je een maand bij kunnen houden en keer 12 kunnen doen, om zo een overzicht te krijgen voor de jaarbegroting.

Het maken van een tabel

Alle gegevens heb je nu verzameld. Het is tijd om deze in één grote tabel te zetten. Zelf doe ik dit vaak in het programma Excel, omdat deze een automatische rekenfunctie heeft. De tabel bestaat uit 14 kolommen, waarvan de eerste kolom het onderwerp beschrijft, 12 kolommen staan voor de maanden en één tabel voor het totaalbedrag. Hierna zet je in de eerste kolom de omschrijvingen van de vaste inkomsten steeds onder elkaar. Na deze inkomsten zet je de variabele inkomsten op een rijtje. Je vult voor elk inkomsten per maand in wat de bedragen zijn. Rechts naast de maanden kun je het totaal van de inkomsten uitrekenen. Uitleg over het uitrekenen kun je in deze Excel handleiding vinden. De 3 verschillende inkomsten zet je apart onder elkaar. Hierna kun je nog een kleurtje als achtergrond toevoegen om de tabel structuur te geven. Na het uitrekenen van de inkomsten kun je de uitgaven op dezelfde manier onder de inkomsten plaatsen. De uitgaven geef ik meestal een andere kleur dan de inkomsten. En nu is het tijd om de tabel zelf in te vullen! Succes!

Hulpmiddelen                                                                             

Excel heeft verschillende sjablonen in het programma staan, die je meteen kunt invullen. Dit is handig als je niet veel weet over het programma. Hiernaast zijn ook op Google verschillende tools te vinden die jou kunnen helpen bij het maken van een overzicht als het gaat om kosten.

Lees ook

Bespaar je geld Den Haag Studentenstad
Sparen