U bent hier

Alles wat jij wilt weten over je autorijbewijs

Je bent 18! Tijd om je te oriënteren op rijlessen. Tenminste, als je niet meer wilt dat je ouders je overal heen rijden. Hoe moet je een rijbewijs aanvragen en wat kost dit grapje eigenlijk? Voordat je start met rijlessen is het belangrijk om zaken omtrent het halen van je theorie- en praktijkrijbewijs goed uit te zoeken. Soms kun je goedkoper uit zijn dan je denkt. Hoe? Ons studententeam stelde deze én andere prangende vragen rondom het rijexamen aan het CBR. De antwoorden vind je hier onder. Meer vragen? Laat het ons weten en we gaan voor je op zoek naar het antwoord.

Wij hebben het onderstaande uitgezocht

Starten met rijlessen begint met de keuze voor een rijschool. Hoe kies een rijschool die bij jou past?

Allereerst is het belangrijk om te kijken bij welke rijschool jij je rijlessen wilt volgen en in de toekomst wilt afrijden. Een (voor de hand liggende) optie is: Google naar rijscholen bij jou in de buurt. Vergelijk rijscholen bijvoorbeeld op basis van slagingspercentage, het gebruik van een instructiekaart (hierop houdt de instructeur je voortgang bij) en regels met betrekking tot het afzeggen van rijlessen (krijg je dan bijvoorbeeld je lesgeld terug?).

Na de resultaten in Google op een rij te hebben gezet kun je binnen je vrienden- of kennissenkring navragen of men goede ervaring heeft met bepaalde rijscholen. Natuurlijk zegt iedereen iets anders, maar goed om ervaringen van anderen mee te nemen in je afweging
.

De beste manier om een geschikte rijschool te vinden is door het nemen van een proefles. Bij veel rijscholen is een proefles gratis, bij anderen moet je een klein bedrag betalen. Het voordeel van zo’n proefles is dat je nergens aan vast zit. Mocht je toch geen goed gevoel hebben bij de rijschool of rij-instructeur dan kun je altijd besluiten om ergens anders te gaan rijden. 


Heb je eindelijk je rijschool gekozen? Dan is het een kwestie van regelmatig rijden. Dat is direct onze eerste tip: regelmatig een rijles inplannen. Je hoort vaak dat mensen aan rijlessen beginnen en dan (door omstandigheden) een half jaar of langer hun rijlessen uitstellen. Hierdoor verleer je het autorijden en wordt het steeds lastiger om het rijden echt onder de knie te krijgen.
 

Bij rijscholen kun je vaak kiezen voor losse lessen of voor een pakket met lessen. We zettende voor- en nadelen van beide vormen op een rij, zodat je zelf een wel overwogen keuze kunt maken.
 

Voor- en nadelen losse rijlessen

Voordeel: Je bepaalt zelf hoeveel lessen je neemt en zit niet aan een bedrag vast
Nadeel: Je weet van tevoren niet hoeveel geld je kwijt bent

Voor- en nadelen pakket rijlessen

Voordeel: je weet van tevoren hoeveel geld je aan rijlessen kwijt bent.
Nadeel: als je niet zoveel lessen nodig hebt als dat er in het pakket zitten, is het zonde.
Of heb je juist meer lessen nodig? 
Dan moet je bijbetalen.
 

TIP: neem altijd eerst een proefles. Jouw rij-instructeur weet meestal wat voor jou het beste is en kan advies geven over het aantal rijlessen dat hij/zij verwacht dat jij nodig hebt. Ben er wel alert op dat een rij instructeur er bij baat heeft om jou zoveel mogelijk lessen te verkopen. Dus vraag goed vrienden wat zij hebben gedaan, wat hun ervaring was voordat ze gestart zijn met rijlessen en hoe hun rijlessen zijn verlopen.
 

Wanneer beginnen met je theorie-examen en wat zijn de kosten?

Ben je bezig met lessen of start je binnenkort met lessen? Zorg er voor dat je zo snel mogelijk je theorie haalt. Dit lijkt cliché maar het is het beste om te doen. Waarom? Je mag pas praktijkexamen doen als je je theorie hebt gehaald. Wacht je hier mee tot vlak voor je praktijk, dan bestaat de kans dat je niet mag afrijden. Het kan zijn dat je het theorie-examen niet in 1 keer haalt. Dan duurt het ook langer duurt voordat je je praktijk-examen - en dus je rijbewijs - hebt bemachtigd.

Hoeveel kost een theorie examen eigenlijk? Een auto theorie examen kost € 31,- per keer.
 

Hoe kun je een theorie rij examen aanvragen?

Je auto theorie examen kun je aanvragen via de site van het CBR. Daar kun je zelf een datum en locatie uitkiezen, wanneer het jou het best uitkomt. Let er op dat je geen lesmateriaal krijgt van het CBR, dit moet je zelf kopen.
 

Tip: vaak hebben mensen in je vriendenkring een theorieboek of cd liggen. Die kun je vast lenen of overkopen voor een zacht prijsje. (Bespaart weer geld). Let er wel op of deze nog recent is, anders leer je straks het verkeerde.
 

Hoe werkt het praktijkexamen voor je auto rijbewijs?

We gaan ervan uit dat je je theorie gewoon in één keer haalt en je rijlessen goed verlopen. Dan is het binnenkort tijd voor je praktijkexamen. Een praktijkexamen regelt jouw rijschool voor je. Je rijschool stelt een datum en tijdstip voor en jij hoeft alleen aan te geven of je kan. Bij veel rijscholen zijn bij afname lespakket (dus niet bij losse lessen) de kosten voor een praktijkexamen inbegrepen. Check dat van tevoren, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Als je losse rijlessen neemt moet je het praktijk rijbewijs apart betalen. Het verschilt per rijschool dus hoe duur dit is maar ga uit van zo’n € 250,- per keer (au…). Het is nou eenmaal prijzig om je rijbewijs te halen.

Belangrijk: naast je praktijkexamen moet je een eigen verklaring invullen en betalen voordat je mag afrijden. Een eigen verklaring zit soms inbegrepen bij een pakket en anders kost een eigen verklaring je € 32,80.
 

Hoe kun je een rijbewijs aanvragen en wat zijn de kosten?

Yes! Je hebt je rijbewijs gehaald, gefeliciteerd! Dan is het nu zaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de gemeente om je rijbewijs aan te vragen. (Des te eerder kun je autorijden). Je rijbewijs aanvragen duurt 5 werkdagen en kost € 38,80. Kan je niet wachten en wil je je rijbewijs met spoed aanvragen? Je hebt je rijbewijs in maximaal 2 werkdagen (als je voor 14:00 de aanvraag doet). Dit kost je maar liefst € 72,90.
 

Wat heb je nodig om je rijbewijs aan te kunnen vragen?

Nee de volgende zaken mee bij het aanvragen van je auto rijbewijs.

  • Een geldige pasfoto

  • Geldig legitimatiebewijs

  • Geld om je aanvraag mee te betalen

Zoals je ziet kost een rijbewijs nogal wat en komt er redelijk wat bij kijken. Hieronder een overzicht van de totale kosten.

  • Rijlessen:€ ± 1500,-

  • Theorie: € 31,-

  • Praktijkexamen:€ ± 250,-

  • Eigen verklaring: € 32,80

  • Aanvraag rijbewijs:€ 38,80 / € 72,90 (met spoed)

Totale kosten : € 1852,60*
 

*LET OP: dit is een grove schatting. We hebben als gemiddelde € 50,- per les genomen en het gemiddelde van 30 lessen. Het verschilt per persoon natuurlijk hoeveel lessen je nodig hebt en het verschilt per rijschool hoe duur de lessen zijn. We willen jullie alleen een indicatie geven van het geld dat je kwijt bent aan een rijbewijs.

Autoverzekering afsluiten

Rijbewijs binnen? Fijn! Dan kun je eindelijk de weg op. Heb je zelf een auto gekocht? Let er dan op dat je eerst een autoverzekering moet afsluiten. Rij je in de auto van je ouders, dan is dit niet nodig. Je bouwt dan alleen geen schadevrije jaren op.

We hopen dat jullie nu helemaal 'wegwijs' zijn geworden en niks je meer tegenhoudt om een rijbewijs te halen. Geen idee hoe je dat geld bij elkaar moet sparen? Bekijk dan ook onze pagina over sparen. Succes!

 

Lees ook

Bespaar je geld Den Haag Studentenstad
Sparen