Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Zorgverzekering: de belangrijkste aandachtspunten

2019 lijkt heel ver… Maar de tijd gaat echt supersnel! Voor je het weet, is Sinterklaas weer in het land en ben je de kerstboom aan het versieren. Maar er zijn belangrijke dingen waar je in die periode op moet letten: de zorgverzekering. Zeker als je er eentje moet afsluiten of als je wil overstappen. In dit artikel vind je de belangrijkste aandachtspunten.

1. Zorgverzekeraar kiezen

Het kiezen van een zorgverzekeraar is lastig. Zeker omdat er zoveel zijn met verschillende opties en prijzen. Zorgverzekeringen vergelijken maakt het makkelijker om een zorgverzekering te vinden die bij jou past. Je krijgt dan een overzicht van zorgverzekeraars die bij jou passen en wat voor prijzen zij hebben. De basisverzekering is verplicht en er is ook een verplicht eigen risico van €385.

2. Eigen risico

Met het eigen risico betaal je voor zorg of medicijnen eerst zelf, voordat de zorgverzekeraar kosten vergoedt. Dus als je medicijnen hebt gekregen voor een ontsteking, dan betaal je dit zelf. Als het verplichte eigen risico van €385 op is, dan vergoedt de verzekering de kosten die erna komen. Als je vrijwillig voor een hoger eigen risico kiest, is je maandelijkse premie minder. Er zijn veel studenten die kiezen voor een hoger eigen risico, omdat dit scheelt in de premiekosten. Maar dit is niet altijd handig. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je van de trap valt en iets breekt, dan moet je de zorg hiervoor zelf betalen tot je eigen risico op is. Dus als je eigen risico €500 is, dan moet je dit bedrag zelf betalen. Niet alle studenten kunnen dit in een keer betalen.

3. Polisvoorwaarden goed lezen

Elke zorgverzekeraar heeft polisvoorwaarden bij een zorgverzekering. Deze moet je goed doorlezen. De goedkoopste zorgverzekering is misschien niet de juiste verzekering voor jou. Als je bijvoorbeeld een goedkope zorgverzekering hebt gevonden, dan moet je ook kijken of het ziekenhuis in jouw buurt of jouw huisarts een contract heeft met de verzekering. Het kan zijn dat de verzekeraar goedkoop is. Maar als je naar een ziekenhuis gaat dat niet gecontracteerd is voor een behandeling, dan kan je achteraf duurder uitkomen. Bij spoedgevallen, zoals een gebroken been of een auto-ongeluk, kan je wel terecht bij elk ziekenhuis.

4. Aanvullende zorgverzekering

De basisverzekering is er voor de noodzakelijke zorg. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je kan zelf inschatten of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Als je bijvoorbeeld lenzen draagt, dan kan je hiervoor een aanvullende verzekering nemen. Alles of een deel wordt dan vergoed door de verzekering. Als je veel sport, dan is het misschien handig om een aanvullende verzekering te nemen voor fysiotherapie.

5. Zorgtoeslag

Je kan via de Belastingdienst ook zorgtoeslag aanvragen. Dit is erg handig voor studenten. Je krijgt dan een maandelijks bijdrage om je zorgverzekering te betalen. Het bedrag wordt aan de hand van jouw inkomen berekend.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.