Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Zonwering of airco? Deze keuzehulp zet alles op een rij

Bij oplopende temperaturen in de zomermaanden, zoeken we naarstig naar verkoeling. We zoeken de schaduw op of kiezen voor een plekje aan of in het water. Onze woning krijgt het bij hoge temperaturen echter flink te verduren. Het huis warmt steeds verder op. De remedie? De juiste zonwering. Regelmatig kiezen mensen ook wel voor een airco voor verkoeling. Wat is wijsheid?

Wijs is in ieder geval dat je maatregelen neemt, want eenmaal de warmte in huis is deze maar lastig weg te krijgen als de zomer standhoudt. Niet alleen de benedenverdieping wordt warmer, vooral de slaapkamers moeten eraan geloven met als gevolg dat we door de warmte de slaap nog maar slecht kunnen vatten met alle gevolgen van dien. Je hebt misschien wel eens gehoord van screens kopen om dit te voorkomen. Maar welke keuze moet je maken, want dan zijn er ook nog die andere mogelijkheden zoals een zonnescherm of een airco. We zetten het op een rij.

Airco brengt koele lucht binnen

Het is mogelijk airco in de woning aan te laten brengen waardoor de warmte aan het huis onttrokken wordt en er koele lucht wordt ingebracht. Hiervoor moeten door erkende vakmensen leidingen worden aangebracht in de ruimten die gekoeld moeten worden. Mobiele airco’s kunnen per aparte ruimte dienstdoen. In alle gevallen zijn airco’s niet echt energiezuinig en kosten ook nog eens een lieve duit. Zeker als deze geen tocht teweeg mag brengen en de volledige woning koel moet houden. Dan heb je voor een hoge kwaliteit airco te kiezen. Dat vraagt om een flinke investering. Bovendien blijkt het koudemiddel van airco’s schadelijk voor het milieu te zijn, zo meent de Consumentenbond.

Het laat zich raden dat airco niet altijd de beste oplossing is voor milieu en portemonnee. Zonwering is daarentegen een stuk milieuvriendelijker en beter betaalbaar. Denk aan alle mogelijke zonneschermen, markiezen, screens en rolluiken. Voor iedere woning is er passende zonwering te creëren, zowel handmatig te bedienen (markiezen) als elektrisch (zonneschermen, markiezen, screens, rolluiken).

Zonwering is comfortabel en milieuvriendelijk

Deze manier van de warmte van de zon buiten de deur houden is niet alleen comfortabel, het biedt de woning ook nog eens een fraai aangezicht. Denk maar eens aan de verfraaiing met klassieke markiezen. Of het laten aanbrengen van screens die het huis echt vervolmaken en het een strak uiterlijk geven. Evenals rolluiken die ook nog eens een woning isoleren, geluid van buiten weren en een goede manier zijn om inbrekers buiten de deur te houden.

De keuze is persoonlijk, maar het moge duidelijk zijn dat zonwering op alle mogelijke manieren een veelzijdige oplossing biedt voor het weren van warmte en nog zoveel meer. Bovendien wordt het binnenklimaat in de woning niet alleen een stuk koeler en daarmee aangenamer, het is ook nog eens veilig voor de gezondheid en aantrekkelijk voor de portemonnee ten opzichte van koelen met een aircosysteem.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.