Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Zo verklein je de kans op een verkoudheid!

Nu het weer kouder wordt is de kans op een verkoudheid groter. Door een paar dagen ziek thuis kan je al veel missen van je studie. Lees hier hoe je de kans op een verkoudheid kunt verminderen.

Gezonde voeding

Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. Elk voedingsmiddel heeft namelijk een andere samenstelling van voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon bestaat bijvoorbeeld uit een of twee stuks fruit en 250 gram groenten en per dag. Verder bestaat het uit volkorenproducten, water, peulvruchten, en ongezouten noten.

Supplementen

Veel mensen gebruiken supplementen tegen of tijdens verkoudheid, zoals vitamine C. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit helpt. Het beste 'medicijn' tegen een verkoudheid is een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Alleen als je een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof is een supplement nodig. Dit kan gebeuren als je niet gevarieerd eet of een ziekte hebt. Bij Huisartsenpraktijk Campus Uithof kan ook je bloed laten prikken op tekorten aan voedingsstoffen. Deze praktijk zit op de campus, dus dat is ideaal voor jou als Utrechtse student!

Voldoende beweging en sporten

Naast gezonde voeding zorgt voldoende beweging en sporten voor een goed immuunsysteem. Voldoende beweging houdt in dat je minimaal 150 minuten per dag matig actief beweegt. Hieronder valt bijvoorbeeld wandelen, fietsen en tuinieren. Daarnaast is het advies om drie keer per week te sporten, waarbij je je spieren versterkt. Je kunt hierbij denken aan zwemmen, fitnessen of tennis. Naast het verbeteren van je immuunsysteem zijn er nog veel andere voordelen van bewegen en sporten, het gelukshormoon dat vrijkomt als je sport. 

Kleding

Als het koud buiten is, is het belangrijk om je warm aan te kleden. Als je dit niet doet is de kans op een verkoudheid een stuk groter. Ga ook niet met nat haar naar buiten. Ook als je het warm hebt van het sporten is het verstandig om op de terugreis van het sporten je goed aan te kleden. Ook als je te veel wisselt van temperaturen kan je verkouden worden.

Beperken of vermijden van schadelijke middelen

Drugs, alcohol en tabak hebben een negatieve invloed op je gezondheid. Ze schaden je immuunsysteem, omdat het toxische stoffen zijn. Je hoeft niet helemaal te stoppen, maar minderen kan al een positief effect hebben.

Hygiëne

Door een goede hygiëne kan je de kans op het in aanraking komen met virusdelen erg verkleinen. Dat heb je vast al vaak gehoord door de coronacrisis. Was daarom voldoende je handen en gebruik eventueel desinfecterend handmiddel. De regel dat je geen handen mag schudden helpt ook tegen het krijgen van een verkoudheid. Houd ook afstand van mensen die verkouden zijn.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.