Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Zo richt je een kleine studentenkamer in

Ga jij na de zomer op jezelf wonen, maar heb je geen flauw idee hoe je je kleine studentenkamer moet inrichten? Logisch, want je wilt het niet volproppen met meubels, maar je hebt wel een slaap-, zit- en werkplek nodig. Lastig, lastig... Gelukkig hebben wij wel een aantal handige tips voor je!

Keuzes maken

Allereerst moet je keuzes maken over wat voor soort kamer het wordt. Wil je eigenlijk een kleine studio maken van jouw kamer, of is het vooral belangrijk dat je er kan slapen en studeren? Daar zit natuurlijk een groot verschil tussen. Als je echt een zit-, eet-, studeer- en slaapplek wil creëren, dan is het zaak dat je een grotere kamer hebt of dat je de hoogte in gaat. Je kunt dan natuurlijk kiezen voor een hoogslaper en onder je bed een zit- of werkplek maken. 

Aanschaf belangrijkste meubels

Ik begrijp dat je het liefste in je eerste eigen woning een lekker groot bed wilt, maar het neemt wel heel veel ruimte in beslag. Om ruimte te besparen kun je ook gaan voor een twijfelaar van 120 of 140cm. Wil je toch een bed van minimaal 160cm, ga dan voor een bed met veel opbergruimte onder het bed. Hier kun je veel van je troep kwijt, maar je kunt ze ook gemakkelijk gebruiken als kledingkast, dan hoef je die ook niet meer aan te schaffen ;-)! Heb je nou echt een kleine kamer, maar wil je én een zitplek maar ook een groot bed. Dan kun je ook kiezen voor een bedbank. Overdag een bank, 's avonds een tweepersoonsbed. Hoe ideaal? 

Aangezien je op jezelf gaat wonen tijdens je studie, moet je natuurlijk wel een goede studeerplekje hebben. Een tafel is daarom noodzaak, maar het hoeft heus niet een enorme tafel te zijn. Je kunt een kleine tafel kopen die je ook gebruikt als eettafel. Maar wat ook een leuk idee is, is een plank plaatsen over de hele breedte van je raam. Plaats aan een muurkant nog wat extra planken en je hebt gelijk een plek om al je boeken neer te zetten en eventueel een leuk plantje, want planten in je kamer zijn gezond! Je zou onder deze plank nog een kastje of een stukje van je bed kunnen schuiven. Dan kun je die plank ook gelijk gebruiken als nachtkastje!

Creër ruimtes in je kamer

Veel mensen plaatsen alle meubels tegen de muren aan, omdat dat voelt alsof dat de enige manier is. Maar niets is minder waar! Je creëert juist extra ruimtes in je kamer door een meubelstuk haaks op de muur te zetten, omdat je bijvoorbeeld je slaapgedeelte ermee afsluit. Je zou kunnen kijken naar tv meubels (met genoeg opbergruimte want dat kun je wel gebruiken) en die kunnen plaatsen tegen het voeteneind van je bed. Daarmee open je direct je zithoek in je kamer. Een leuk bankje of een stoel er tegenover met een klein bijzettafeltje en je bent klaar! 

Handige tips

Om je kamer groter doen lijken dan hij in werkelijkheid is, zijn er allerlei trucjes toe te passen. Zo is het slim om een grote spiegel tegenover een raam tegen de muur te plaatsen. De spiegel vangt veel licht via het raam, waardoor je kamer lichter wordt én optisch lijkt je kamer groter omdat je kamer doorloopt in de spiegel. Probeer maar eens uit en je zal zien dat het werkt!

Ik kan me voorstellen dat je graag een kleurtje op een muur wilt, maar kies dan wel voor lichtere kleuren. Donkere muren zorgen ervoor dat het geheel veel kleiner lijkt. Wil je toch per se die mooie donkergroene kleur op je muur, dan kun je de onderste helft van je muur verven. Dat is helemaal hip tegenwoordig. Je kunt die mooie donkere kleur op je muur doen, maar door het witte vlak erboven wordt het niet te donker. Door het contrast tussen het onderste en bovenste vlak krijgt je kamer nog meer diepte.

Heb je nog geen kamer, maar zou je wel graag op jezelf wonen na de zomer? Lees dan van A tot Z: de gids naar je perfecte kamer!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.