Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Zo pak je de voorbereiding op je eindexamens aan!

Op 9 mei is het zo ver, dan beginnen de landelijke eindexamens voor het vmbo, havo, vwo en gymnasium. Dit is natuurlijk mega spannend, maar ook de start van een nieuw tijdperk. Hierna ga je doorstuderen en begin je aan - wat wij vinden - de leukste jaren van je hele leven! Voorbereiding is het halve werk, zeggen ze wel eens, en daarom geven we jullie graag een aantal tips om je goed voor te kunnen bereiden op je eindexamens. Let's go!

First things first

Voordat je begint is het verstandig om voor jezelf overzichtelijk te krijgen wanneer je welk examen hebt. Vervolgens bekijk je hoeveel dagen je nog hebt en hoeveel hoofdstukken je moet leren. Dan maak je een planning die je op je (slaap)kamerdeur hangt. Zorg ook voor een dikke stift zodat je dingen kunt wegstrepen als je dat hebt gedaan. Een goede planning maken is belangrijk, je eraan houden is misschien nog belangrijker. Als je achterloopt, kun je beter doorgaan en beginnen aan het leren van een ander vak, want dan weet je in ieder geval van alles een beetje.

Train jezelf & beloon jezelf

Het is nou eenmaal een feit: leren voor je eindexamens is geen pretje. Je moet alle stof van de afgelopen jaren opnieuw doornemen en dat kan behoorlijk saai worden. Zelfmedelijden hebben heeft geen zin, alle studenten die ouder zijn dan jij hebben het ook allemaal gedaan én (uiteindelijk) gehaald. Je kunt er maar beter vanuit gaan dat je dagelijks urenlang aan het blokken bent, dus train jezelf. Zorg dat je het drie uur volhoudt. Zorg voor voldoende eten en drinken in de buurt, maak een speciale Spotify-lijst aan voor tijdens het leren maar beloon jezelf ook. Heb je drie uur aan een stuk door geleerd, trakteer jezelf op een Mars, ga als het lekker weer is een half uurtje buiten zitten of kijk een aflevering van je favo serie. Dan houd je het na je pauze ook weer even vol!

Alle beetjes helpen

Vind je bepaalde dingen erg lastig? Zorg ervoor dat je hersenen op de meest onverwachte momenten input krijgen. Dus een ietwat vreemde manier, maar zeker het proberen waard, is het plakken van informatiebriefjes aan de binnenkant van de wc deur. Iedere keer dat je moet, zie je die briefjes hangen met de informatie die jij zo lastig vindt. Wedden dat jij het antwoord op die vraag weet tijdens het examen!

Wees lief voor jezelf

Het is pittig om zulke lange dagen te maken en dan ook nog alle informatie op te slaan, dus sta toe om tijd voor jezelf te nemen. Kun je heerlijk ontspannen van een lang bad? Neem gewoon iedere dag een lang bad, serietje erbij met een kopje thee en een reep chocolade. Merk jij dat je nek en schouders heel vast gaan zitten van de stress en zenuwen voor je examens? Vraag dan aan je ouders of vriend(in) of zij iedere dag eventjes je nek en schouders willen losmasseren. 

Tot slot wil ik je meegeven dat er echt een einde komt aan deze zware periode! Hierna kun je heerlijk gaan genieten van je zomervakantie en dan zien we je na de zomervakantie weer. Want vanaf dan vertellen we je álles wat je wilt (en moet) weten rondom het studeren. Succes met je eindexamens!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.