Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Zo bereid je je voor op het aankomende studiejaar!

Over een maand is het al zover, een nieuw collegejaar. Of dit nu jouw eerste of laatste studiejaar is, hier zijn een aantal tips om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Ontdek jouw studentenstad

De eerste tip is meteen de leukste, ga alvast een keer het centrum van de stad waar je gaat studeren in. Misschien ben je er al geweest voor de open dag van de universiteit of de hogeschool, of gewoon voor de lol, maar een keer van tevoren sfeer proeven op het terras kan absoluut geen kwaad en is juist heel leuk om te doen. Kijk voor leuke tips in Utrecht op onze uitgaanspagina van Utrecht!

Tip: Als je zoiets gaat doen, neem dan gelijk een fiets mee. Een fiets is een absolute noodzaak in praktisch elke studentenstad en het is daarom handig als je gelijk al op dag één over een fiets beschikt. Natuurlijk kun je die ook op de eerste collegedag meenemen, maar dan zou het zomaar eens flink druk kunnen worden in het ov. Zoek ook even uit hoe ver het fietsen is en waar je precies naar toe moet, niet elke universiteit of hogeschool heeft een centrale campus en dus is niet elk college op dezelfde plek.

Handige spullen voor studenten

Als je eenmaal in de collegebanken zit, zul je ook aantekeningen willen maken van de colleges. Het kan daarom handig zijn om voor die tijd het geheugen van je laptop op te schonen en om een externe harde schijf aan te schaffen. Mocht je nog helemaal geen laptop hebben, dan wordt het zo langzamerhand wel eens tijd om er een aan te schaffen. Tijdens de werkcolleges zul je veelvuldig een laptop nodig hebben en zonder kom je maar moeilijk mee.

Tip: neem een collegeblok mee. Stel je laptop crasht of je komt met een lege accu te zitten, dan kun je blijven meeschrijven als je een collegeblok hebt. Schrijven in plaats van typen biedt voordelen, volgens onderzoek onthoud je de stof veel beter en raak je minder snel afgeleid tijdens college als je geen laptop gebruikt. Er zijn zelfs docenten die laptops verbieden in de collegezaal.

Boeken en online omgeving

Zorg dat je voor het eerste college alle boeken hebt, het liefst in de juiste druk. Docenten hebben soms de neiging om passages uit de boeken in hoog tempo te bespreken en niet elke professor heeft het geduld om te wachten totdat de studenten met andere boekversies het ook gevonden hebben.

Elke onderwijsinstelling heeft verder een online omgeving voor contact met de docenten, rooster, cijfers, etc. Zorg dat je dat van tevoren hebt uitgezocht, dat scheelt veel gedoe. Als je begonnen net bent met je studie, lid geworden bent bij een studentenvereniging én bent verhuisd, dan heb je helemaal geen zin om nog je online administratie van de universiteit of hogeschool te regelen. Het is veel prettiger om dit van tevoren voor elkaar te hebben.

En ten slotte, maak je niet al te druk over hoe het allemaal gaat zijn. Laat het ook een beetje over je heen komen, je gaat een hele bijzondere tijd tegemoet en daar moet je ook van genieten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.