Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Welke verzekeringen heb je nodig als student?

Als je gaat studeren, komt er best veel op je af. Een nieuwe studie, nieuwe mensen en misschien wel een nieuwe stad en zelfs een nieuw huis! Dit zijn natuurlijk hele leuke veranderingen, maar je moet niet vergeten dat er ook minder leuke dingen bij komen kijken die je toch moet regelen. Zo is het als student belangrijk dat je goed verzekerd bent, maar welke verzekeringen heb je nou nodig als student? Pak een pen, papier en maak aantekeningen. Zo weet jij straks precies welke verzekeringen jij nodig hebt en wat je moet regelen!

Studenten zorgverzekering

Een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Wist je dat je zelfs een boete kunt krijgen als je in Nederland woont of werkt en geen zorgverzekering hebt? Dit is dus een verzekering die je echt nodig hebt! Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering. Je hebt minimaal een basisverzekering nodig. Een basisverzekering dekt zorgkosten voor de gewone medische zorg, zoals een doktersbezoek of spoedeisende hulp. Je kan daarnaast kiezen voor aanvullende verzekeringen. Als je deze afsluit betaal je extra premie voor bijvoorbeeld dekking voor je tandartsafspraken, je bril of de fysio. Veel verzekeraars bieden ook een speciale studenten zorgverzekering aan. Welke verzekering het beste bij jou past, is afhankelijk van de zorg die je nodig denkt te hebben. Het handigste is om aan het einde van elk kalenderjaar de zorgverzekeringen online te vergelijken. Zo heb je altijd de goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking.

Studenten inboedelverzekering

Als je op kamers gaat, koop je waarschijnlijk een heleboel nieuwe spullen. Denk aan meubels en andere producten om je inboedel compleet te maken. Ook heb je als student stiekem best veel duren dingen op je kamer om te studeren, zoals studieboeken, een laptop en smartphone. Al deze waardevolle spullen kan je verzekeren met een inboedelverzekering. Je bent dan gedekt bij brand, diefstal of waterschade. Je hoopt natuurlijk dat dit niet gebeurt, maar voor een paar euro per maand is het echt de moeite waard om een studenten inboedelverzekering te nemen! Lees wel goed de polis door, want soms moet je extra maatregelen treffen om je spullen te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een slot op je kamerdeur moet plaatsen.

Studenten aansprakelijkheidsverzekering

Een studenten aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat jij verzekerd bent als je per ongeluk iets van iemand anders kapot maakt. Het kan best gebeuren dat je de laptop van je huisgenoot laat vallen of er een hele kop koffie overheen morst als je nog niet helemaal wakker bent. De aansprakelijkheidsverzekering dekt dit soort schades, zodat je niet van je laatste spaarcenten je huisgenoot hoeft te betalen. Ook voor deze verzekering geldt dat je al voor een paar euro per maand verzekerd bent tot een schadebedrag van bijna een miljoen euro. Regelen dus!

Studenten reisverzekering

Tijdens je studententijd maak je waarschijnlijk een heleboel reisjes met vrienden, maar ook voor je studie. Als je naar het buitenland gaat is het goed om een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering is handig om onbezorgd op reis te gaan. Stel er wordt iets van je bagage gestolen of je wordt onverhoopt ziek en hebt zorg nodig, dan dekt een reisverzekering (een deel van) de kosten. Lees wel goed door in welke gevallen je gedekt wordt door je reisverzekering. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan!

Overlijdensrisicoverzekering

Niet de eerste verzekering waar je als student aan denkt, maar toch is het verstandig om hier al mee te beginnen. Een overlijdensrisico wordt in de meeste gevallen afgesloten als je een huis gaat kopen. Je verzekert dan dat de hypotheek (of een deel) kan worden afgelost als jij ineens komt te overlijden. Maar een overlijdensrisicoverzekering kun je ook afsluiten voor als je je partner zeker wilt stellen goed te kunnen blijven leven als jou iets overkomt. (stel jij hebt al een goede baan, maar jouw partner niet , maar je wilt wel dat je op dezelfde manier kunt doorleven als jou iets overkomt, dan kun je dat dus verzekereren). Het voordeel is dat als je nu overlijdensrisicoverzekering afsluit het een erg laag bedrag per maand is :) Op de website van Nationale Nederlanden staat bijvoorbeeld een makkelijke tool om te kijken hoeveel het kost om je te verzekeren.

Al deze verzekeringen kosten bij elkaar nogal wat centjes. Heb je even geen idee hoe je dit allemaal moet betalen? Lees dan ook hoe je een begroting maakt!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.