Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Wat wordt vergoed door jouw zorgverzekering?

De afgelopen maanden is iedereen druk geweest met het vergelijken en afsluiten van zorgverzekeringen. In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben, en aan het einde van elk kalenderjaar kun je besluiten over te stappen naar een andere verzekeraar. Of je dit nu zelf regelt of je ouders dit nog voor je doen, ook jij hebt een zorgverzekering. Maar wat wordt er precies vergoed door jouw verzekering? Daarover lees je meer in deze blog!

Wanneer heb je een zorgverzekering nodig?

Dit is eigenlijk heel simpel: iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Het regelen ervan is echter anders wanneer je 18 jaar wordt. Voor je 18e verjaardag ben je automatisch verzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Hiervoor hoef je dus niets te doen. Op het moment dat je 18 jaar wordt, is het tijd om je eigen verzekering af te sluiten. Vraag hierbij hulp aan je ouders of anderen die dit al jaren doen. Vanaf je 18e verjaardag heb je wettelijk een maand de tijd om een zorgverzekering af te sluiten.

Waarvoor ben jij verzekerd?

Een zorgverzekering bestaat uit twee delen: een basispakket en aanvullende verzekeringen. In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben met het basispakket. Wat het basispakket precies inhoudt, bepaalt de overheid. Dit pakket kan elk jaar net iets veranderen. Antwoord op de vraag waarvoor je allemaal verzekerd bent, is in ieder geval alles in het basispakket! Denk aan bezoekjes aan de huisarts, het ziekenhuis, de meeste medicijnen, verschillende geestelijke gezondheidszorg, bloedonderzoek, verloskundige zorg of ouderenzorg. Bekijk hier wat er precies in het basispakket zit.

Heb je aanvullende zorgverzekeringen?

Naast het basispakket kun je ervoor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering kiezen voor extra vergoedingen voor de tandarts of voor de fysiotherapeut, als je verwacht hier veel gebruik van te gaan maken. Ook kun je via aanvullende zorgverzekeringen bijvoorbeeld je soa-test of een bezoek aan de diëtist vergoeden. Probeer je eens te verdiepen in jouw aanvullende zorgverzekeringen, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Het is belangrijk om te onthouden dat je altijd nog een eigen risico hebt. Ook al ben je verzekerd voor bepaalde zorg, je moet altijd eerst je eigen risico nog betalen, waardoor de zorg nog niet helemaal gratis zal zijn. Twijfel je waarvoor je nu precies verzekerd bent? Je kunt altijd informatie opvragen bij jouw zorgverzekeraar of je kunt hulp vragen bij Huisartenpraktijk Janskerkhof en de Uithof/USP.

Ten slotte nog een kleine tip: vergeet niet om je zorgtoeslag aan te vragen! Als je een eigen zorgverzekering hebt, betekent dit ook dat je mogelijk recht hebt op zorgtoeslag. Dat is het uitzoeken waard!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.