Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Wat moet je als student weten voor de belastingaangifte?

Wist jij dat je een boete kan krijgen als je niet voor 14 juli je belastingaangifte indient en je moet nog geld betalen aan de belastingdienst? Dit is één van de redenen dat het heel belangrijk is om je belastingaangifte te doen. Waarschijnlijk heb ook jij als student afgelopen weken een brief gekregen om de belastingaangifte te doen. Ook als student is de belastingaangifte namelijk belangrijk. Wanneer jij de brief ontvangen hebt, ben je verplicht om aangifte te doen. Lees verder als je alles wil weten wat nodig is om je belastingaangifte te doen.

Waarom is de belastingaangifte nodig?

Iedereen die in Nederland woont of vanuit Nederland inkomsten heeft, moet eens per jaar belastingaangifte doen over je inkomen. Niet alleen full time werkende mensen, maar ook als je alleen inkomsten hebt van een bijbaan als student moet je hier belastingaangifte over doen. 

Hoe doe ik het makkelijkst mijn belastingaangifte?

Gebruik de belastingaangifte app om je aangifte in te dienen. Als je hierop inlogt met je DigiD vult de belastingdienst al veel gegevens voor je in. Loop alle informatie goed langs en check of ze geen inkomsten of aftrekposten hebben gemist. Wanneer het niet klopt kun je dit handmatig aanpassen via de website. Dit zou bij jou bijvoorbeeld kunnen voorkomen wanneer je als zzp’er voor bijvoorbeeld Deliveroo, Uber of YoungOnes werkt. Dan gelden er andere regels voor jou. Je moet dan uitzoeken of je voor de inkomstenbelasting een ondernemer bent of niet, wat je gemakkelijk online kunt doen. Wanneer je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting krijg jij bijvoorbeeld andere voordelen betreft reiskosten. 

Welke voordelen kan je hebben vanuit de belastingaangifte?

Dit klinkt misschien allemaal niet zo heel leuk, maar toch hoeft belastingaangifte voor een student niet altijd zo nadelig te zijn. Je kunt namelijk ook geld terugkrijgen in plaats van betalen! Wanneer jij een periode bijvoorbeeld twee bij banen hebt gehad in dienstverband, heb jij in deze tijd waarschijnlijk te veel belasting betaald. Dit heeft dan te maken met de loonheffingskorting die je maar op één baan tegelijk mag toepassen. Daarnaast is het handig om te weten dat hoe eerder jij je belastingaangifte doet, hoe eerder je eventueel geld krijgt. Wanneer jij je aangifte voor 1 april al doet, krijg je dit geld waarschijnlijk snel genoeg om het in de zomervakantie te gebruiken. 

Welke aftrekposten en toeslagen kunnen interessant zijn voor studenten?

Als student kun je bij de belastingaangifte soms collegegeld of de kosten van schoolboeken aftrekken. Ook zorg- en reiskosten kunnen soms als aftrekpost gezien worden. Of dit voor jou ook geldt en of je aan de voorwaarden voldoet kun je vinden op de website van de belastingdienst. Ook kan het de moeite waard zijn om jouw inkomen onder de €25000 euro per jaar komt. Wanneer dit zo is kun jij namelijk een zorgtoeslag aanvragen, als je deze nog niet hebt natuurlijk. 

Hopelijk kun je nu goed voorbereid je belastingaangifte indienen als student. Wanneer je er toch niet uitkomt, kun je natuurlijk altijd hulp vragen aan je medestudenten of je ouders. En anders kun je ook veel informatie vinden op de website van de belastingdienst.


 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.