Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en waarom heb je er één nodig?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of het nu gaat om schade aan spullen van anderen of een ongeval waarbij letsel is opgelopen, het kan zeer vervelend zijn. Het kan niet alleen emotionele gevolgen hebben, maar ook financiële consequenties hebben. Een aansprakelijkheidsverzekering kan in deze situaties uitkomst bieden. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering nou precies en waarom zou je er één moeten afsluiten?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij of mensen die bij jou in huis zijn aangericht hebben bij derden. Dit geldt zowel voor materiële schade als voor letselschade. De verzekering dekt de kosten van het verhaal voor deze geleden schade.

Waarom heb je er één nodig?

Dit is eigenlijk een no-brainer. Stel je hebt een feestje bij jou thuis met goede vrienden en er gaat iets mis. Een gast struikelt over een losse stoeptegel in jouw tuin en loopt een forse hoofdwond op. In dit geval ben jij aansprakelijk. Zonder aansprakelijkheidsverzekering kan de rekening flink oplopen. Je moet dan denken aan kosten voor de ambulance, ziekenhuisopname, medische behandelingen en/of inkomstenderving. Allemaal kosten waarvan jij opdraait, als je geen verzekering hebt. Deze kosten kunnen enorm hoog oplopen en dat zou zonder verzekering grote financiële problemen kunnen opleveren.

Wat dekt de verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering, van bijvoorbeeld unive.nl, dekt de schade die jij of iedereen die bij jou inwoont aan derden veroorzaakt heeft. Dit betekent in de praktijk dat je altijd je verzekeringsmaatschappij moet bellen zodra er iets gebeurd is. Dit geldt niet alleen voor schade die veroorzaakt is bij anderen, maar ook voor schade die aan spullen van anderen is toegebracht. De verzekering dekt dus ook de kosten van een verkeersongeval waarbij jij een ander hebt aangereden. 

Welke uitzonderingen zijn er?

Hoewel de verzekering veel dekt, zijn er natuurlijk wel uitzonderingen. In sommige gevallen dekt de verzekering niet de schade die ontstaan is door opzettelijk gedrag van jou. Ook schade die ontstaat tijdens het uitoefenen van een gevaarlijk beroep of het besturen van een voertuig zonder rijbewijs, vallen niet onder de dekking van de verzekering. Dit geldt ook voor schade die voortkomt uit het niet naleven van afspraken die gemaakt zijn. Het is daarom belangrijk om te weten wat wel en niet gedekt wordt in de polis.

Een aansprakelijkheidsverzekering is dus een verzekering die je helpt om financiële risico’s te verminderen. Het kan namelijk voorkomen dat jij schade toebrengt aan andermans eigendommen, wat vervolgens flinke kosten met zich meebrengt. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom jij dat jij voor deze kosten moet opdraaien. Zorg wel dat je goed op de hoogte bent van de uitzonderingen die in de polisvoorwaarden staan. Zo ben jij altijd verzekerd van de nodige zekerheid en rust, zonder onverwachte verrassingen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.