Wat is de N-term?
Ieder jaar is het weer vol spanning uitkijken naar de bekendmaking van de, voor sommigen, gevreesde N-term. Pas wanneer deze term bekend is, kun je te weten komen of je geslaagd bent en dus dat felbegeerde diploma in ontvangst mag nemen. Elk jaar wijzigt de term en we leggen je hieronder graag even uit hoe, door wie en wanneer deze term vastgelegd wordt. Altijd handig om te weten, toch?
Waar staat de N-term voor?
De N-term, ook wel normeringsterm of normering genoemd, legt officieel vast hoeveel vragen van je examen je goed moet hebben om voor dat examen te slagen. Omdat deze term variabel is en jaarlijks wijzigt, moeten de leerlingen dus het ene jaar meer vragen juist hebben dan het andere jaar om te kunnen slagen en een diploma te krijgen.
Op welke basis wordt de N-term voor het jaar 2022 bepaald?
Voor de N-term van het jaar 2022 worden de volgende zaken meegenomen om tot de N-term te komen:
- het gemiddelde cijfer voor een vak uit de periode 2015-2019
- de N-term van de voorbije jaren, dit wordt dan de historische N-term genoemd
- de moeilijkheidsgraad van het examen door middel van een beoordeling ervan door docenten
- de scoreverdeling voor een welbepaald vak in 2022
Wie bepaalt de N-term?
De N-term wordt door een vertegenwoordiging van docenten, eindexamenleerlingen en experts van het College voor Toetsen en Examens bepaald. Omdat er verschillende partijen betrokken zijn in de bepaling, kan een hoge mate van objectiviteit worden nagestreefd om tot de uiteindelijke N-term voor dat jaar te komen. Tijdens dit overleg kunnen zowel docenten als leerlingen ook melding maken van eventuele fouten in het examen waarmee in de normering vervolgens rekening wordt gehouden.
Wanneer wordt de N-term vastgelegd?
De definitieve N-term wordt pas bepaald nadat de examens zijn afgelegd en nagekeken. Voor de examens wordt wel al een voorlopige N-term bepaald, maar deze zegt op zich nog niet veel. Door de normering pas na het afleggen en nakijken van de examens definitief vast te leggen kan, in geval van beduidend moeilijkere examens, nog een correctie op de voorlopige N-term worden doorgevoerd. Voor het eerste tijdvak van de examens wordt de N-term op 9 juni om 08u00 bekendgemaakt, voor het tweede tijdvak is dit op 1 juli om 08u00. Het is pas na deze 2 bekendmakingen dat leerlingen te weten komen of ze wel of niet geslaagd zijn. Nadien volgt nog een derde tijdvak op 14 juli om 08u00. Elk jaar spannende momenten dus die niemand zonder zorgen en spanning laten.
Waarom verandert de N-term elk jaar?
Je kan en mag ervan uitgaan dat de te kennen leerstof voor de leerlingen ieder jaar dezelfde is. Maar voor examens ligt dit moeilijker, die kunnen het ene jaar een stuk moeilijker uitvallen dan het andere jaar. Omdat het College voor Toetsen en Examens heeft bepaald dat een diploma dat in het ene jaar werd behaald gelijkwaardig moet zijn aan een diploma dat in een ander jaar werd behaald, werd de N-term ingevoerd. Bij makkelijkere examens zal je op die manier meer vragen juist moeten hebben om te slagen dan bij de moeilijkere examens.