Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Wat is de N-term?

Ieder jaar is het weer vol spanning uitkijken naar de bekendmaking van de, voor sommigen, gevreesde N-term. Pas wanneer deze term bekend is, kun je te weten komen of je geslaagd bent en dus dat felbegeerde diploma in ontvangst mag nemen. Elk jaar wijzigt de term en we leggen je hieronder graag even uit hoe, door wie en wanneer deze term vastgelegd wordt. Altijd handig om te weten, toch?

Waar staat de N-term voor?

De N-term, ook wel normeringsterm of normering genoemd, legt officieel vast hoeveel vragen van je examen je goed moet hebben om voor dat examen te slagen. Omdat deze term variabel is en jaarlijks wijzigt, moeten de leerlingen dus het ene jaar meer vragen juist hebben dan het andere jaar om te kunnen slagen en een diploma te krijgen.

Op welke basis wordt de N-term voor het jaar 2022 bepaald?

Voor de N-term van het jaar 2022 worden de volgende zaken meegenomen om tot de N-term te komen:

  • het gemiddelde cijfer voor een vak uit de periode 2015-2019
  • de N-term van de voorbije jaren, dit wordt dan de historische N-term genoemd
  • de moeilijkheidsgraad van het examen door middel van een beoordeling ervan door docenten
  • de scoreverdeling voor een welbepaald vak in 2022

Wie bepaalt de N-term?

De N-term wordt door een vertegenwoordiging van docenten, eindexamenleerlingen en experts van het College voor Toetsen en Examens bepaald. Omdat er verschillende partijen betrokken zijn in de bepaling, kan een hoge mate van objectiviteit worden nagestreefd om tot de uiteindelijke N-term voor dat jaar te komen. Tijdens dit overleg kunnen zowel docenten als leerlingen ook melding maken van eventuele fouten in het examen waarmee in de normering vervolgens rekening wordt gehouden.

Wanneer wordt de N-term vastgelegd?

De definitieve N-term wordt pas bepaald nadat de examens zijn afgelegd en nagekeken. Voor de examens wordt wel al een voorlopige N-term bepaald, maar deze zegt op zich nog niet veel. Door de normering pas na het afleggen en nakijken van de examens definitief vast te leggen kan, in geval van beduidend moeilijkere examens, nog een correctie op de voorlopige N-term worden doorgevoerd. Voor het eerste tijdvak van de examens wordt de N-term op 9 juni om 08u00 bekendgemaakt, voor het tweede tijdvak is dit op 1 juli om 08u00. Het is pas na deze 2 bekendmakingen dat leerlingen te weten komen of ze wel of niet geslaagd zijn. Nadien volgt nog een derde tijdvak op 14 juli om 08u00. Elk jaar spannende momenten dus die niemand zonder zorgen en spanning laten.

Waarom verandert de N-term elk jaar?

Je kan en mag ervan uitgaan dat de te kennen leerstof voor de leerlingen ieder jaar dezelfde is. Maar voor examens ligt dit moeilijker, die kunnen het ene jaar een stuk moeilijker uitvallen dan het andere jaar. Omdat het College voor Toetsen en Examens heeft bepaald dat een diploma dat in het ene jaar werd behaald gelijkwaardig moet zijn aan een diploma dat in een ander jaar werd behaald, werd de N-term ingevoerd. Bij makkelijkere examens zal je op die manier meer vragen juist moeten hebben om te slagen dan bij de moeilijkere examens.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Utrecht Studentenstad

Het studentenleven in Utrecht is druk, gezellig en elke dag anders. Utrecht Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Utrecht!

Studeren in Utrecht

Je bent er uit, je start met studeren in Utrecht. De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Utrecht

Ga je in Utrecht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Utrecht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Utrecht

Ga je studeren in Utrecht? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Utrecht heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Utrecht Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.